Mileva Marić  je bila srpska matematičarka i prva žena Alberta Ajnštajna.

mitropolija.com

Mileva Marić je rođena 19. decembra 1875. godine u Titelu, u Vojvodini (tada deo Austrougarske) u bogatoj porodici. Još kao dete je pokazala darovitost za matematiku, jezike, slikarstvo i muziku.

Mileva Marić je bila jedina žena koja je 1886. godine primljena na Državnu politehničku školu u Cirihu i tek peta koja je dobila priliku da se obrazuje u toj akademskoj ustanovi. Bila je druga žena koja je završila studiej na Odseku za matematiku i fiziku, ali nije uspela da položi stručni ispit.

Godine 1902. je iz vanbračne veze s Ajnštajnom rodila ćerku Lizerl. Međutim, kažu da se Lizerl rano razbolela i brzo po rođenju preminula, a po drugima data je na usvajanje u Srbiji. Mileva i Albert su se venčali su 1903. godine i dobili dva sina. Razišli su se 1914. godine, a Mileva se sa sinovima iz Berlina vratila u Cirih. Zvanično su se razveli 14. februara 1919. godine, a on se iste godine ponovo oženio.

Albert i Mileva su radili zajedno i prve naučne članke oboje potpisivali. Ipak, oni su samo Albertu Ajnštajnu pripisivani, iako on u pismima koja je slao Milevi govori o relativnosti kao „našem delu”.

Umrla 4. avgusta 1948. godine u Cirihu u Švajcarskoj.

Autor: RTV Biser