U Požarevac je stigla baklja u okviru „Trke mira“ koja je startovala od planine Švarcvald u Nemačkoj i krenula je tokom Dunava dalje kroz Evropu i tako je stigla u Požarevac.

Foto: Grad Požarevac

Trku su u Srbiji podržali Narodna skupština Republike Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Trka mira“ je u Požarevcu po drugi put, prvi put je bila 2018. godine.

Baklju je u Gradskom parku dočekao gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima. On je ovom prilikom istakao da ova „Trka mira“ nema i nikada neće imati jednog pobednika, jer ona svoje šampione sakuplja širom trase kroz koju prolazi, a to je čitav svet:

„Kada sam čuo za misao koju je izrekao Šri Činmoj, čovek koji je inspirisao ovaj događaj, uvideo sam da on može stajati na tablama svih gradova ovog sveta. On je rekao “Trajni mir mora započeti u srcu pojedinca i odatle se rasprostirati u krugovima koji se šire sve više i više, kao dinamična sila, u cilju menjanja sveta.”. Zaista, kada trčite širom Evrope i sveta ovu Trku mira, svaki pojedinac postaje deo jedne velike energije koju danas, na našu sreću i radost, osećaju svi Požarevljani. Kada nam dolaze dragi gosti i kada im kažemo “Dobro nam došli, oni nam uzvraćaju sa ”Bolje vas našli”. Sada ću taj stari srpski pozdrav malo izmeniti i reći vam – ”Dobro nam došli i još bolje našli sve one koje dalje na svom putu sretnete”.
Koordinator trke kroz Srbiju, Petar Knežević uručio je ovom prilikom medalju gradonačelniku kao znak zahvalnosti za gostoprimstvo i organizaciju u Požarevcu

U Kostolcu na Dunavu učesnici „Trke mira“ otkrili su ploču na kojoj priše „Dunav – reka mira“.

Izvor: pozarevac.rs