Britanski startap Arrival predstavio je električni autobus napravljen ne samo da poboljša percepciju javnosti o javnom prevozu, već i da odgovori na zdravstvene probleme u vremenu virusa korona. Arrival Bus projektovan je tako da može da se upotrebljava širom sveta, ima digitalne ekrane za jednostavnu identifikaciju i fleksibilno sedenje kako bi se broj putnika mogao kontrolisati i kako bi se pridržavali pravila socijalnog distanciranja.

Dizajn omogućava ugradnju razdelnika od pleksiglasa između putnika, kao i zahtev za zaustavljanje bez dodira putem aplikacije za pametne telefone.

Osnovan 2015. godine, startap Arrival radi na projektovanju električnih komercijalnih vozila koj su dizajnirana tako da pomognu gradovima da ispune svoje ciljeve nulte emisije širom sveta. Kompanija planira da do 2026. godine širom sveta postavi 1.000 mikrofabrika – proizvodnih pogona za male proizvode i tehnologiju montaže Arrival, kako bi sagradila sva električna vozila u svom portfelju.

Putem aplikacije na pametnim telefonima moguće je tražiti zaustavljanje autobusa

„Radeći u partnerstvu sa preduzećima na razvoju celog ekosistema oko naših vozila, podržavamo njihove ciljeve da javni prevoz postane privlačan i istovremeno postignemo neutralnost ugljen-dioksida“, izjavio je Ben Jardine, šef proizvodnje Arrival Bus-a.

U autobusu je omogućeno i socijalno distanciranje

Električna vozila biće izrađena u lokalnim mikrofabrikama koristeći modularnu konstrukciju. Upotreba aluminijumske šasije sa integrisanim mehaničkim delovima takođe će pojednostaviti proizvodni proces, dok će minimalistički dizajn enterijera olakšati čišćenje vozila.

Autor: Grenef