Према „Рангирању најутицајнијих личности у историји”, Анштајн је „највећи научник 20. века и један од најсупериорнијих интелектуалаца свих времена”. Ајнштајнова популарност је такође довела до широко распрострањеног коришћења његових слика у сврху рекламирања и продавања робе, укључујући и регистрацију „Алберта Ајнштајна” као заштитног знака.

Fotot; Vikipedija

Алберт Ајнштајн рођен је 14. мартa 1879. године. Био је теоријски физичар, један од највећих умова и најзначајнијих личности у историји света.

Анштајн је студирао математику и физику на Политехничкој академији у Цириху. Ту се оженио Милевом Марић, математичарем, која је, према новијем релевантним истраживањима, имала знатно већу улогу у његовом научном раду, него што се претпостављало. У Немачкој је живео све до доласка нациста на власт, 1933, када је емигрирао у Сједињене Америчке Државе, где је и умро. Ајнштајн је објавио специјалну, а затим и општу теорију релативитета, а такође је, помоћу квантне теорије, објаснио закон фотоелектричног ефекта. Добитник је Нобелове награде за физику, 1921. године за радове на пољу квантне теорије.

Преминуо је у Принстону, 18. априла 1955. године.

 

Извор: Википедија