Udruženje turističkih agencija i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija upozorili su da već sutra bez posla ostaje oko 4.000 turističkih radnika.

Pixabay

Udruženja su ponovo apelovala na resorno ministarstvo da hitno reši problem blokade rada turističkih agencija

Blokada agencija, kako navode, povećava šanse da one masovno bankrotiraju i tako ostave putnike bez zamenskih putovanja.

„Pozivamo i osiguravajuće kuće da saopšte da li će isplaćivati štetu putnicima kojima ne budu realizovana zamenska putovanja, jer većina agencija ne može da nastavi da radi u trenutnim uslovima“, navodi se u saopštenju.

Polise od insolventnosti, koje su zakonski uslov za organizovanje putovanja, kako kažu, većini agencija nisu ni ponuđene.

Osim toga cene su nerealno visoke, jer agencije sigurno neće ostvariti značajan promet uskoro, navode UTAS i ANTAS i dodaju da agencije čine sve što mogu da opstanu i tako omoguće zamenska putovanja.

„Većina agencija morala je da otpusti dobar deo radnika ili će to uraditi uskoro, ali sva rezanja troškova su nedovoljna ako se ne omogući zakonit nastavak rada i prodaja turističkih aranžmana“, navode UTAS i ANTAS.

Udruženja su, dodaju, pravovremeno upozoravala na sve probleme i opasnosti, a resorno ministarstvo je, kažu, donelo pravilnik i rešenje koje je neprimenjivo u praksi – bankarske garancije kao uslov za nastavak zakonitog poslovanja, tvrde udruženja i asocijacija.

Sva udruženja turističkih agencija i vodiča Srbije zatražili su od nove ministastarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić pomoć kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za nastavak poslovanja turističkih agencija.

„Trenutno zakonodavstvo i postupci osiguravajućih kuća favorizuju velike agencije, umesto da omoguće slobodnu tržišnu utakmicu pod jednakim uslovima za sve učesnike“, navodi se u saopštenju.

Asocijacija i udruženje kažu da to ne mogu da dozvole, jer bi se tako ugasile manje, uglavnom porodične, agencije koje decenijama čine stub sigurnog i pouzdanog putovanja u lokalnim sredinama i ravnopravno doprinose budžetu Srbije.

Izvor: b2