Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovali su otvaranju Naučno-tehnološkog parka u Nišu, u koji je uloženo 12,5 miliona evra.

Foto: mpn.gov.rs

Firme koje se budu uselile u taj naučno-tehnološki park počeće da rade u avgustu, a ukupno će im biti na raspolaganju 14.000 kvadrata.

NTP će imati 20 startap i 13 tehnološko-razvojnih kompanija, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo. Sa investicijom u osnivanje Startap centra Niš i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakulteta ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom istakao da se Niš sada ubrzano razvija i da je država mnogo uložila u taj grad prethodnih godina. On je najavio da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u NTP u Nišu.

Zahvaljujući razvoju te tehnologije, u svakom trenutku moći će da se uđe u trag svakoj transakciji. To može da nam bude od ogromne pomoći, poručio je Vučić uz ocenu da je Elektronski fakultet u Nišu pravi rasadnik talenata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je istakla da je Srbija po razvoju pomenute tehnologije trenutno među prvih pet zemalja sveta i da će to omogućiti da građani budu bezbedni po pitanju finansijskih podataka, u koje niko neće moći da uđe ili da ih menja.

Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja, u bliskoj saradnji sa univerzitetom i akademskom zajednicom, obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Sredstva za ovaj projekat obezbeđena su preko Evropske investicione banke, a investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Projektom izgradnje i opremanjem rukovodila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti, po ugovoru, realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a Grad je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Izvor: mpn.gov.rs