Na današnji dan 1915. godine Stanislav Binički komponovao je marš „Na Drinu“, koračnicu u spomen na pukovnika Milivoja Stojanovića Brku i njegov Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“, koji je proterao austrougarsku vojsku preko Drine.

Foto: Vikipedija

Stanislav Binički, ime je koje bi trebalo biti ispisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji muzike, jer je pored mnogih dela koje je komponovao, bio i osnivač kao i prvi direktor Beogradske opere i kompozitor prvog srpskog operskog komada “Na uranku”.

Inspiracija za kompozicije Biničkom su najčešće bili narodni motivi, folklorna muzika, kao i srpska volja, upornost i snaga.

Marš je napisan, odmah nakon bitke na planini Cer, početkom Prvog svetskog rata, kada je malobrojna srpska vojska odnela neverovatnu pobedu nad austrougarskom silom.

U toj bici 1914 godine, poginuo je i komandant Miloje Stojanović Brka koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk, a Binički je, oduševljen hrabrošću ovog junaka i njegovoj položenoj žrtvi, posvetio baš njemu predivnu kompoziciju.

Kasnije, Solunci – srpski ratnici, povučeni u brdima bodreći svoje saborce i sebe svirali su Biničkovu koračanicu nadajući se da će završiti što brže svoju časnu bitku. Marš “Na Drinu” je bila njihova pesma.
Ovaj komad muzičkog zlata, obradili su muzičari širom sveta u pank, rok, džez i kantri stilu pa se može reći da je ovo internacionalna klašična muzička kompozicija koja može parirati kompozicijama Baha, Mocarta i Betovena.

Marš na Drinu je jedna od najizvodjenijih kompozicija u svetu sa prostora Balkana.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka nastali su stihovi Miloja Popovića, novinara i pesnika, koji su često pevani uz ovu muziku. Prvi ih je izveo hor KUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda. Kasnije, devedesetih godina, kad je birana himna Srbije, u najužem izboru bio je – „Marš na Drinu“.

MARS NA DRINU

U boj krenite junaci svi
Kren’te i ne zal’te zivot svoj
Cer da cuje tvoj, Cer da vidi boj
A reka Drina,slavu, hrabrost
I junacku ruku srpskoga sina.

Poj, poj, Drino vodo hladna ti
Pamti, pricaj kada su padali
Pamti hrabri stroj koji je
Pun ognja, sile, snage, proterao
Turcina sa reke nase drage.

Poj, poj, Drino pricaj rodu mi
kako smo se hrabro borili
Pevao je stroj, vojev’o se boj
Kraj hladne vode
Krv je tekla
Krv se lila
Drinom zbog slobode.

Izvor: RTV Biser