Slavni britanski glumac, Rodžer Mur, nekadašnji Džejms Bond, preminuo je u Švajcarskoj pre četiri godine, u 89 godini.

Foto: vikipedija

Mur je bio oličenje uglađenog engleskog gospodina, koji može da trči bez kapi znoja u savršenim trodelnim odelima. Imao je karijeru dugu šest decenija. Bio je najpoznatiji kao treća inkarnacija Džejmsa Bonda.

Rođen je u Londonu 1927. i, nakon profesije manekena početkom pedesetih, potpisao je sedmogodišji ugovor sa MGM. Ti prvi filmovi bili su mahom nepamtljivi, od „Interrupted Melody“ do „The King’s Thief“ a prelazak na male ekrane tek mu je doneo prvi ukus slave u ustima.

Prvi proboj na televiziji ostavrio je u romantičnoj avanturi „Ajvanho“ koja je pokrenula niz hit serija za Mura, uključujući vestern „Maverik“ i krimi serije „Svetac“ i „The Persuaders“. Uspeh „Sveca“ mu je otvirio vrata Holivuda.

On je bio prvi glumac kojem je ponuđeno da igra Džejmsa Bonda na filmu, ali zbog rasporeda snimanja „Sveca“ morao je da odbije. Kada je Šon Koneri 1973. odlučio da se penzioniše kao agent 007, opet su pitali Mura, ali je „uleteo“ Australijanac Džordž Lazenbi.

Konačno je snimio prvi film kao Bond 1973, odlično primljeni „Živi i pusti druge da umru“. Ponovio je ulogu u još šest filmova u sledećih 12 godina, što ga i danas čini glumcem koji je najduže igrao Bonda. Kada se konačno penzionisao kao Bond, 1985, imao je 58 godina.

Potom se povukao iz javnog života i nije snimio film sve do 1990. Od tada je sporadično glumio.

Život mu se promenio na snimanju šestog Bonda u Indiji, 1983. Šokiran siromaštvom, zainteresovao se za pomaganje zemljama Trećeg sveta. U tome mu je mnogo pomogla prijateljica Odri Hepbern koja je već radila za Unicef i kojom je bio impresioniran.

I sam je postao Unicefov ambasador dobre volje 1991. a ordene Britanskog kraljevstva dobijao je 1999. i 2003. godine.

Izvor: Vikipedija