Rej Manzarek, klavijaturista i osnivač benda „The Doors“ preminuo je na današnji dan 2013. godine.

Foto: Vikipedija

Rej Manzarek je osnovao grupu „The Doors“ 1965. godine sa Džimom Morisonom nakon slučajnog susreta na plaži Vinis u Kaliforniji.

Morison, koji je došao iz Čikaga u Los Anđeles da studira film, impresionirao je Manzareka ranom verzijom pesme „Moonlight Drive”.

Nešto kasnije im se pridružio bubnjar Džon Denzmor, koga je Rej upoznao na nekoj meditaciji, a gitarista Robi Kriger zaokružio je kvartet.

Manzarek je bio odgovoran za prepoznatljiv zvuk benda sa organskim deonicama na pesmama poput „Light My Fire”, prvoj numeri koju je Kriger napisao za bend.

Pošto je bendu nedostajao bas gitarista, multitalentovani Manzarek je svirao bas deonice na svom klaviru „Fender Rhodes“.

„The Doors” je postao jedan od najvećih bendova šezdesetih godina prošlog veka. Prodao j preko 100 miliona albuma širom sveta a samo u SAD imao je 19 zlatnih, 14 platinastih i 5 multiplatinastih albuma.

Prevremena smrt Džima Morisona 1971. u 28. godini zvanično je označila i kraj postojanja benda, iako su preostali članovi nastavili da nastupaju i snimaju muziku u raznim postavama.

Izvor: blic/vikipedija