U okviru programa SWISS PRO koji podržava Švajcarska Vlada u saradnji sa Vladom Republike Srbije, u opštini Žagubica, formirana je Savetodavna služba za građane u opštini Žagubica.

Foto: zagubica.org.rs

Projekat se ogleda u pružanje pravne podrške svim građanima i građankama, a naročito ranjivim društvenim grupama, istakla je Milena Pajić, menadžer projekta.

Neka od najvažnijih načela besplatne savetodavne podrške su: Jednaka dostupnost prava na pružanje besplatne savetodavne podrške bez diskriminacije, savesno, profesionalno i nezavisno postupanje službe i poštovanje dostojanstva korisnika i korisnica kao i usmerenost na njihove stvarne potrebe, očuvanje integriteta postupka, javnost rada ali i zaštita podataka o ličnosti, podsticanje mirnog rešavanja sporova i druga.

„Besplatna savetodavna podrška sastoji se od pružanja pravnih saveta, pružanja opšte pravne informacije, sastavljanja podnesaka i popunjavanja formulara“, rekao je savetnik za pružanje pravne podrške Dragan Stojanović.

Svi građani i građanke opštine Žagubica, svoje zahteve mogu predati svakog radnog dana od 7 do 15 časova u sledećim mestima:

-U Žagubici u Kancelariji za besplatnu pravnu podršku koja se nalazi u zgradi Opštinske uprave, svakog ponedeljka i petka;

-U naselju Krepoljin svakog utorka u kancelariji u okviru Doma kulture;

– sredom u Mesnoj kancelariji u naselju Osanica;

-četvrtkom u Mesnoj kancelariji u Laznici.

Savetodavna služba, prema mišljenju građana, dala je veoma dobre rezultate, dostupnost informacija je brža i efikasnija, a ovakav vid podrške najznačajni je za starije građane .

Projekat “Savetodavna služba za građane u opštini Žagubica” realizuje se u okviru programa Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti ”SWISS PRO”, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Zahvaljujući Vladi Švacarske, Vladi Republike Srbije, i lokalnoj samoupravi opštine Žagubica, koji su omogućili realizaciju ovog projekta, unaprediće se kvalitet života građana i građanki u opštini Žagubica.

Izvor: zagubica.org.rs