„Vreme je da se reči sprovedu u dela, milioni poslova su u opasnosti“, poruka je novog otvorenog pisma koji je vladama evropskih zemalja uputila vodeća asocijacija evropskih festivala „Yourope“.

Foto: Pixabay

Preko 90 najvećih festivala Evrope potpisali su pismo kojim se pored vlada evropskih zemalja poziva i Evropski parlament na određivanje budžeta za podršku manifestacijama. U pismu se podseća da je upravo ovaj sektor evropske privrede najviše ekonomski pogođen zbog pandemije koronavirusa, jer je prvi zaustavljen i poslednji će biti vraćen na nivo pre zatvaranja. Ne samo da je potpuno neizvesno kad će to biti, već je ovaj sektor privrede zaustavljen naglo i uz apsolutan pad prihoda od 100%, zbog čega su nebrojeni umetnici, tehničari i desetine drugih profesija, gotovo preko noći gurnuti na rub egzistencije.

Asocijacija evropskih festivala Yourope, kako je navedeno, zahteva od Evropske unije da se povećaju izdvajanje za kulturni i kreativni sektor, kao i da se “predloži ambiciozan budžet za budući program Kreativne Evrope 2021-2027“. U pismu se traži da ovi sektori budu uključeni kao prioritetni sektori u planirani EU fond za oporavak, jer su najteže pogođeni i potrebna im je hitna podrška, “uključujući novčane mere koje vode u 2021. godinu”.

Evropska festivalska asocijacija je krajem aprila već uputila jedno pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne propasti, nastale usled restriktivnih mera zbog pandemije. U pismu je istaknuto da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je samo EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra direktne ekonomske koristi.

Izvor: exitfest.org