Стиви Вондер, амерички текстописац, мулти-инструменталиста и музички продуцент, рођен је 13. маја 1950. године. Слеп од рођења, Вондер је потписао уговор са Мотаун рекордсом са једанаест година, а снимио је више од тридесет песама које су се нашле међу „УС Топ тен“ хитова и награђен је са двадесет две Греми награде, највише од свих мушких соло извођача.

Foto: vikipedija

Поред музике, Стиви Вондер је био ангажован и у политичким активностима, као на пример, 1980. године када је водио кампању да се рођендан Мартина Лутера Kинга прогласи за државни празник у Сједињеним америчким државама или, у скорије време (2009. године), када је именован за Гласиника мира Уједињених нација (Унитед Натионс Мессенгер оф Пеаце).

На листи 100 најбољих уметника свих времена (енгл. Хот 100 Алл-Тиме Топ Артистс) коју је музички часопис Билборд објавио поводом прославе 50. рођендана америчке ранг листе синглова (УС синглес цхарт’с), Стиви Вондер заузео је 5. место.

У тринаестој години, Стиви Вондер имао је главни хит, „Врхови прстију (Пт.2)“ („Фингертипс (Пт. 2)“), сингл снимљен уживо током његовог наступа на Мотаоуновој турнеји „Мотортоwн Ревуе“, који је изашао на албуму „Снимљено уживо: Геније од дванаест година“ („Рецордед Ливе: Тхе 12 Yеар Олд Гениус“). Ова песма у чијем извођењу учествују Стиви Вондер на бонго бубњевима, хармоници и као певач, као и млади Марвин Геј на бубњевима, била је хит број један на У.С. поп и Р&Б листи чиме је Стиви постао познат широј публици.

У 1964. години, Стиви Вондер добија своју прву улогу у филму „Мишићава журка на плажи“ („Мусцле Беацх Партy „) у којем глуми самог себе као „Мали Стиви Вондер“. Он се појављује и у наставку филма који излази неколико месеци касније под називом „Бикини плажа“ („Бикини Беацх“). У ова два филма он пева своје песме „Срећна улица“ („Хаппy Стреет“) и „Осећање среће“ („Хаппy Феелин“).

Одбацујући део „Мали“ из свог имена, Вондер наставља да ствара бројне хитове током средине 1960-их, укључујући „Напет (Све је у реду)“ („Уптигхт (Еверyтхинг’с Алригхт)“, „Са дечјим срцем“ („Wитх а Цхилд’с Хеарт“) и „Дување у ветар“ („Блоwин’ ин тхе Wинд“) обраду Боб Диланове песме на којој сарађује са својим ментором, продуцентом Kларенсом Полом (Цларенце Паул). Осим за себе он почиње да компонује песме и за друге Мотаунове извођаче, као на пример, „Kловнове сузе“, хит број један који изводе Смоки Робинсон и Мириклси.

Izvor: Vikipedija