Margareta Gertruda Zele, poznatija pod umetničkim imenom Mata Hari, je bila holandska egzotična igračica i kurtizana. Streljana je kao nemački špijun u toku Prvog svetskog rata.

Vikipedija

Mata Hari je rođena 7. avgusta 1876. godine. Poticala je iz imućne porodice. Udala se 1895. za oficira škotskog porekla u holandskoj vojsci Kembela mek Leoda. Od 1897. do 1902. živeli su na Javi i Sumatri. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje dece koja su umrla u detinjstvu i ranoj mladosti.

Margareta je postala egzotična plesačica u Parizu 1905. Ubrzo je uzela umetničko ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači „sunce“ ili „oko dana“. Bila je visoka 178 , atraktivna i vešta u indijskim plesovima. Na sceni se pojavljivala skoro naga. Postigla je veliki uspeh u Parizu. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza sa bogatašima i plemstvom. Predstavljala se kao javanska princeza koja je ples učila od malih nogu, što je u Evropi onog vremena predstavljalo misteriju. Pored plesa, slikala se za erotski provokativne fotografije.

Za vreme Prvog svetskog rata Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Bila je kurtizana mnogih visokih oficira. Postojale su glasine da radi kao špijun za Francusku. Januara 1917. jedna od nemačkih tajnih poruka je pominjala usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba je ovoga špijuna identifikovala kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao nemački špijun i streljana 15. oktobra, 1917. Njen stvarni angažman u ulozi špijuna nije nikada bio potvrđen. Neki istoričari smatraju da je Mata Hari žrtvovana da bi se prikrili drugi promašaji francuske tajne službe.

Sudbina Mate Hari je bila inspiracija za više filmova.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Vikipedija