Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis objavio je plan prema kojem će restriktivne mere u Grčkoj biti postepeno ukinute. Plan je zasnovan na pretpostavci da će se građani i dalje pridržavati mera bezbednosti i higijenskih mera, izbegavati gužve i da neće doći do ponovne pojave Korona virusa.

Foto: Pixabay

Od 4. maja ponovo je dozvoljeno plivanje u moru, ukida se obaveza posedovanja dozvola za kretanje putem sms-ova ili pisanih dozvola, dozvoljena je rekreacija napolju, otvaraju se male prodavnice, frizerski saloni, kozmetički saloni, knjižare, sportskih prodavnice, crkve, ali samo za pojedinačnu molitvu. ali ograničenja u saobraćaju od jedne do druge regionalne jedinice ostaju na snazi.

Od 1. maja učenici 3. razreda liceja vraćaju se na nastavu, dok će se ostali razredi u liceju i srednjim školama vratiti 18. maja.

Od 17. i 18. maja crkve će biti otvorene za javnost, vernicima će biti dozvoljeno da prisustvuju verskim službama po strogim pravilima, potpuno će funkcionisati javni prevoz, ukidaja se ograničenje u saobraćaju odnosno kretanje iz jedne regionalne jedinice u drugu i u udaljena mesta od mesta boravka. Saobraćaj na ostrvima za sada ostaje dostupan samo za stanovnike ostrva.

1. juna otvaraju se hoteli koji rade tokom cele godine kao i tržni centri i robne kuće. Kafići, barovi, restorani otvaraju se samo za boravak na otvorenom prostoru.

Premijer Mitsotakis je rekao da velika okupljanja poput koncerata i sportskih događaja ovog leta neće biti moguća.

U izjavi medijima ministar turizma Grčke g. Theoharis je rekao da će se hoteli u Grčkoj otvarati postepeno, dok će se unutrašnja ograničenja sigurno ukinuti tokom leta, najkasnije tokom jula. Takođe je dodao da se mora postići dogovor o letovima između različitih zemalja i posebno unutar zemalja EU.

Izvor: grčkainfo