Грчки премијер Kириакос Митсотакис објавио је план према којем ће рестриктивне мере у Грчкој бити постепено укинуте. План је заснован на претпоставци да ће се грађани и даље придржавати мера безбедности и хигијенских мера, избегавати гужве и да неће доћи до поновне појаве Kорона вируса.

Foto: Pixabay

Од 4. маја поново је дозвољено пливање у мору, укида се обавеза поседовања дозвола за кретање путем смс-ова или писаних дозвола, дозвољена је рекреација напољу, отварају се мале продавнице, фризерски салони, козметички салони, књижаре, спортских продавнице, цркве, али само за појединачну молитву. али ограничења у саобраћају од једне до друге регионалне јединице остају на снази.

Од 1. маја ученици 3. разреда лицеја враћају се на наставу, док ће се остали разреди у лицеју и средњим школама вратити 18. маја.

Од 17. и 18. маја цркве ће бити отворене за јавност, верницима ће бити дозвољено да присуствују верским службама по строгим правилима, потпуно ће функционисати јавни превоз, укидаја се ограничење у саобраћају односно кретање из једне регионалне јединице у другу и у удаљена места од места боравка. Саобраћај на острвима за сада остаје доступан само за становнике острва.

1. јуна отварају се хотели који раде током целе године као и тржни центри и робне куће. Kафићи, барови, ресторани отварају се само за боравак на отвореном простору.

Премијер Митсотакис је рекао да велика окупљања попут концерата и спортских догађаја овог лета неће бити могућа.

У изјави медијима министар туризма Грчке г. Тхеохарис је рекао да ће се хотели у Грчкој отварати постепено, док ће се унутрашња ограничења сигурно укинути током лета, најкасније током јула. Такође је додао да се мора постићи договор о летовима између различитих земаља и посебно унутар земаља ЕУ.

Извор: грчкаинфо