На данашњи дан убијен је Мартин Лутер Kинг, амерички баптистички свештеник, вођа покрета против расног угњетавања, нобеловац… 

 

Фото: srednjeskole.edukacija.rs

 

Рођен је у Атланти, 15. јануара 1929. године у породици баптистичког пастора. Мартин Лутер Kинг се школовао у Атланти, Бостону и Харварду, где је стекао титулу доктора наука. Оснивач је „Kонференције хришћанског руководства Југа“, покрета америчких Црнаца, који се, инспирисан Гандијевим методима ненасиља, борио за равноправност и људско достојанство.

„Имам један сан… Сањам да ће једног дана, на црвенкастим брежуљцима Џорџије, синови некадашњих робова и синови некадашњих робовласника заједно заузети место за столом братства. Сањам да ће једног дана моје четворо деце живети у нацији, која их неће процењивати по боји коже, већ по заслугама. С тим убеђењем враћам се на Југ.“ Тако је говорио Мартин Лутер Kинг, 1968. године, у Вашингтону, после највећег протестног марша у историји Америке. Сан „Црног Гандија Америке“ драматично је прекинут 4. априла исте године, када је на њега, у Мемфису, пуцао Џејмс Ерл Реј.

Мартин Лутер Kинг је добитник Нобелове награде за мир, 1964. године.