Za učenike završnog razreda osnovne škole juče je održana onlajn proba male mature testom iz maternjeg jezika. Danas je test iz matematike, a u petak, 24. aprila, kombinovani test. Osmaci su prvo imali problem da se uloguju, a kada su to uspeli, sistem je radio usporeno.

Foto: Pixabay

Test je bio dostupan od osam sati ujutru, međutim, veliki broj đaka, posle 12 časova, nije uspelo da pristupi testu. Nakon nekoliko pokušaja, deo njih uspeo je da odradi probni test, dok dobar deo nije uspeo da odradi test do kraja jer je sistem sporije funkcionisao.

Iz Ministrstva obrazovanja kažu da je došlo do preopterećenja jer se većina đaka ulogovala oko 12.30 časova.  Kancelarija za IT i Komtrejd u toku dana radili su na proširenju resursa i podizanju kapaciteta tako da je svako dete moglo ponovo da pristupi i da nastavi rad na testu.

Preporuka Ministarstva obrazovanja je da prilikom izrade testa iz matematike učenici iz Vojvodine pristupe rešavanju testa u periodu od 8 do 12, iz Beograda od 12-16, a ostatka Srbije od 16 do 21:30.

Danas će osmaci raditi test iz matematike, a u petak kombinovani. Rok za prijavu na sajt i popunjavanje testa prvobitno je bio 20 časova, međutim iz Ministarstva obrazovanja stiglo je obaveštenje da se rok produžava do 21 čas i 30 minuta, i to će važiti za sva tri dana probe male mature.

Izvor: RTS, RTV „Biser“