Migel de Servantes Saavedra bio je španski pesnik, dramaturg i iznad svega prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Prema svojim delima, pripada kako renesansi, tako i baroku i Zlatnom veku španske književnosti i na neki način predstavlja sintezu ova dva pravca.

Foto: Vikipedija

Migel de Servantes Saavedra, rođen je 29. 09. 1547. godine (Alkala de Enares)

Pre nego što je postao pisac, Servantes je bio vojnik. U bici kod Lepanta ostao je bez ruke. U zatvoru u Valensiji, gde je zatočen zbog pronevere, napisao je prva poglavlja svog dela „Don Kihot“, objavljenog 1605. godine pod naslovom „Oštroumni vitez Don Kihot od Manče“. U njemu je Servantes genijalnim humorom i satirom kritikovao feudalno društveno uređenje Španije i razobličio inkviziciju. Bio je to prvi realistički roman španske književnosti kojim se pisac obračunava sa prevaziđenim svetom viteških romana. Don Kihot je postao jedan od najpopularnijih likova svetske literature, a roman je preveden na gotovo sve svetske jezike.

Servantes je napisao još oko 30 drama, zbirku pripovedaka „Uzorne priče“, iz koje je poznata novela „Ciganka“, zatim „Osam komedija i osam međuigara“, a pred smrt roman „Radovi Persilesa i Sigismunde“, koji se smatra njegovim književnim zaveštanjem.

Migel de Servantes Saavedra, umro je u Madridu, 22. 04. 1616. godine.