Министарство унутрашњих послова oбавештава грађане и компаније да се појавио малициозни програм „Тројанац“ који се шири електронским порукама.

 

Малициозни програм „Тројанац“ се шири електронским порукама послатим са наводне имејл адресе МУП-а invitations@mup.gov.rs, те МУП упозорава да такву поруку, уколико jе примитe, не отварате.

МУП позива компаније и грађане да уколико добију такву електронску поруку то пријаве Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала на имејл адресу vtk@mup.gov.rs.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

У наведеном имејлу пошиљалац се представља као директор полиције и примаоца поруке, позива да дође у полицију везано за наводну истрагу која се води против њега, као и да у прилогу поруке погледа послата документа и по потреби ангажује адвоката.

Реч је о поруци која се шаље са ВПН сервиса у иностранству преко кога се лажно представља да се имејл шаље са адресе Министарства унутрашњих послова, а прилог чини фајл „pdf.iso“, који у себи садржи малициозни „Тројанац“ који детектује 22 антивирусна алата.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане и фирме да не отварају прилоге овакве електронске поште са непознатих адреса, али ни са познатих када њихов садржај указује на нешто што није уобичајено.

Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду предузима све мере и радње усмерене на идентификацију локације и починилаца ове фишинг кампање.

Извор: Ministarstvo unutrašnjih poslova