Извор: мнп/Фото: Pixabay

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавештава родитеље и старатеље деце која уписују први разред основне школе да је услуга „Исказивање интересовања за упис у основну школу”, осим на српском језику, од  доступна је и на језицима националних мањина.

Приликом исказивања интересовања за упис ученика у први разред основне школе, у овом тренутку, није битан одабир језика наставе, али свакако родитељи или старатељи треба да се пријаве одабраној школи преко Портала еУправа.

Превод на језике националних мањина обезбедили су Покрајински секретраијат за образовање, прописе, управу и националне мањине –националне заједнице и национални савети националних мањина.

На овај начин, школе ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу како би оквирно знале који број ђака могу да очекују.Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу, биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим исти буде био дефинисан.

По дефинисању датума уписа у основну школу, на Порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање.

Нову е-услугу заједнички су израдили тимови Kабинета председника Владе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу.