Foto: N1

Ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za novinare, rekao je da je Vlada usvojila tri uredbe koje se odnose na program mera težak 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra za podršku privredi.

Ovim uredbama se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, kao i plaćanje akontacije poreza za dobit preduzeća za 2020. godinu.

Na uplati bespovratnog novca iz budžeta, odnosno minimalne zarade u iznosu od oko 30.000 dinara, mogu da računaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Isplata će početi u maju i sledeće dve rate su u junu i julu. Preduzeća imaju obavezu da otvore namenski račun, preko koga će im biti uplaćen taj novac, ali pod uslovom da od 15. marta do danas nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Ono što je Ministar finansija napomenuo je da privrednici tri meseca po isplati poslednjeg, trećeg minimalca, ne smeju da otpuštaju radnike.

Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje.

U uredbi se nalazi i deo o jednokratnoj pomoći svim punoletnim građanima Srbije od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.