Фото: Н1

Министар финансија Синиша Мали на конференцији за новинаре, рекао је да је Влада усвојила три уредбе које се односе на програм мера тежак 608,3 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра за подршку привреди.

Овим уредбама се одлаже плаћање пореза и доприноса на зараде за три месеца, као и плаћање аконтације пореза за добит предузећа за 2020. годину.

На уплати бесповратног новца из буџета, односно минималне зараде у износу од око 30.000 динара, могу да рачунају предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња. Исплата ће почети у мају и следеће две рате су у јуну и јулу. Предузећа имају обавезу да отворе наменски рачун, преко кога ће им бити уплаћен тај новац, али под условом да од 15. марта до данас нису отпустили више од 10 одсто радника.

Оно што је Министар финансија напоменуо је да привредници три месеца по исплати последњег, трећег минималца, не смеју да отпуштају раднике.

Kредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средстава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од један одсто годишње.

У уредби се налази и део о једнократној помоћи свим пунолетним грађанима Србије од по 100 евра у динарској противвредности.