Извор: ртвбисер,saramimiblog.wordpress/ Фото: pixabay

Мицрософт су основали Билл Гатес и Паул АЛЛен, 4. априла 1975. године и смештена је у Редмонду, Wасхингтон.

Мицрософт скраћено МС; је америчка мултинационална корпорација која се бави рачунарским технологијама, која развија, производи, лиценцира, подржава и продаје рачунарски софтвер, корисничку електронику, рачунаре и сервисе. Њихов најпознатији софтвер је серија оперативних система Мицрософт Wиндоw пакет Мицрософт Оффице, као и Интернет Еxплорер и Спартан.

Kорпорација броји око 100.000. запослених у 100. земаља, који производе широку палету софтвера попут оперативних система, програма за уређивање, база података, развојних алата…

Своју доминацију на тржишту кућних рачунара Мицрософт започиње средином 1980-те године створивши Мицрософт Wиндоwс линију оперативних система. Мицрософт је такође лидер на тржишту уредских пакета са Мицрософт Оффице. Последњих година фирма се проширила и почела да делује у области видео игара са Xбоxом и Xбоx360 као и на потрошачку електронику и дигиталне услуге са Зуне, МСН, Wиндоwс Пхоне ОС.

Мицрософт се састоји из пет производних дивизија: Wиндоwс и Wиндоwс Ливе, Сервер и алати, Онлине услуге, Мицрософт Бизнис, Забава и Уређаји.

Мицрософт корпорација је светски лидер у производњи компјутера и компјутерске опреме као и пратећих материјала и услуга који се продају у највећем броју земаља у свету.

Мицрософт корпорација 2011.године купила је и Скyпе Цоммуницатионса. На нижем тржишту од 2003.год послује компанија Мицрософт Софтwаре доо која је у потпуности у власништву корпорације Мицрософт и једна од млађих партнера Мицрософта на Балкану.

Продуцент и музичар Брајан Ино написао је мелодију подизања система, која је дебитовала на Wиндоwсу 95. Wиндоwс 95 је имао и друге блиске везе са музиком. Песма Тхе Роллинг Стонеса „Старт Ме Уп” била је званична музичка тема оперативног система, док је суперлуксузна верзија система долазила и са музичким видеом за нумеру Буддy Холлy састава Wеезер.