Vesti

Izvor: rtvbiser,saramimiblog.wordpress/ Foto: pixabay

Microsoft su osnovali Bill Gates i Paul ALLen, 4. aprila 1975. godine i smeštena je u Redmondu, Washington.

Microsoft skraćeno MS; je američka multinacionalna korporacija koja se bavi računarskim tehnologijama, koja razvija, proizvodi, licencira, podržava i prodaje računarski softver, korisničku elektroniku, računare i servise. Njihov najpoznatiji softver je serija operativnih sistema Microsoft Window paket Microsoft Office, kao i Internet Explorer i Spartan.

Korporacija broji oko 100.000. zaposlenih u 100. zemalja, koji proizvode široku paletu softvera poput operativnih sistema, programa za uređivanje, baza podataka, razvojnih alata…

Svoju dominaciju na tržištu kućnih računara Microsoft započinje sredinom 1980-te godine stvorivši Microsoft Windows liniju operativnih sistema. Microsoft je takođe lider na tržištu uredskih paketa sa Microsoft Office. Poslednjih godina firma se proširila i počela da deluje u oblasti video igara sa Xboxom i Xbox360 kao i na potrošačku elektroniku i digitalne usluge sa Zune, MSN, Windows Phone OS.

Microsoft se sastoji iz pet proizvodnih divizija: Windows i Windows Live, Server i alati, Online usluge, Microsoft Biznis, Zabava i Uređaji.

Microsoft korporacija je svetski lider u proizvodnji kompjutera i kompjuterske opreme kao i pratećih materijala i usluga koji se prodaju u najvećem broju zemalja u svetu.

Microsoft korporacija 2011.godine kupila je i Skype Communicationsa. Na nižem tržištu od 2003.god posluje kompanija Microsoft Software doo koja je u potpunosti u vlasništvu korporacije Microsoft i jedna od mlađih partnera Microsofta na Balkanu.

Producent i muzičar Brajan Ino napisao je melodiju podizanja sistema, koja je debitovala na Windowsu 95. Windows 95 je imao i druge bliske veze sa muzikom. Pesma The Rolling Stonesa “Start Me Up” bila je zvanična muzička tema operativnog sistema, dok je superluksuzna verzija sistema dolazila i sa muzičkim videom za numeru Buddy Holly sastava Weezer.

 

Najčitanije objave