U nedelju, 10. maja, na Jutjub kanalu pijaniste Nemanje Nikolića, biće aktivan link na kojem će biti emitovan promotivni spot koncerta pod nazivom “4 Maljčika”,  klavirskog dua Aleksandar Šandorov-Nemanja Nikolić, koji je trebalo da bude održan na rođendan Vlade Divljana, 10. maja.

Foto: Nemanja Nikolić, Facebook

Koncert je pomeren zbog pandemije koronavirusa za jesen, ali će publika i pratioci ovih muzičara na društvenim mrežama, biti u prilici da na drugačiji način obeleže ovaj datum.

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Aleksandar Šandorov sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno će predstaviti originalan spoj muzike Vlade Divljana i Sergeja Prokofjeva, na Vladin rođendan 10. maja, a koncert je snimljen u Кolarčevoj zadužbini u Beogradu.

„Imam dug prema Vladi da napravim nešto što će spojiti kompozicije Prokofjeva i njegove vanvremenske pesme. Na ovom projektu radim zajedno sa mojim nekadašnjim studentom, a sada izuzetnim pijanistom Nemanjom Nikolićem, koji obožava i Vladu i Prokofjeva“, izjavio je ranije Šandorov.

Aleksandar Šandorov je bio bliski prijatelj Vlade Divljana, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu „Tajni život A.P. Šandorova“ (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija. Šandorov kaže da je spoj muzike Divljana i Prokofjeva „ideja, što bi se reklo, vaspostavljena pre 100 godina“.

Divljan i Šandorov su svojevremeno, pre nego što su se upoznali, prisustvovali koncertu čuvene gruzijske pijanistkinje Elise Virsaladze, koja je svirala „Tokatu“ Prokofjeva, što se obojici „jako svidelo, a i cela sala je ‘odlepila’ na ovo izvođenje“.

„Nedugo nakon ovog koncerta Vlada i ja smo se upoznali, a deo razgovora je očekivano bio posvećen izvrsnom koncertu kojem smo prisustvovali. Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Ne govore slučajno da je Prokofjev Mocart dvadesetog veka. Uz podršku Vlade sam magistrirao na „Trećem koncertu za klavir i orkestar“ i time se proslavio. Mnogo sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj „Treći koncert“ je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma „Nebeska tema“, imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Кolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo“, kaže Šandorov.

Poslušajte deo ovog koncerta na ovom linku.

Izvor: RTV „Biser“, RTS, Danas