Владимир Савчић – Чоби, певач, забављач и глумац, рођен је у Нишу 6. јуна 1948. године. Отац му је био војно лице са службом у Сарајеву. Управо зато је Сарајево постало град Чобијеве младости.

youtube

 

Kаријеру је започео као бубњар, иако је претходно свирао виолину и тромбон. Године 1967. основао је сарајевску групу „Вокинс“, па затим и групу „Чоби и његове сјенке“, када и добија надимак Чоби, по тада популарној светској звезди Чаби Чекеру.

Годину дана касније постаје члан групе „Про арте“, да би више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих југословенских певача. Са групом „Про арте“ осваја многе фестивалске и друге награде.

По престанку рада са групом „Про арте“ наставља соло каријеру у сарадњи са тада најпопуларнијим ауторима: Ђорђем Новковићем, Арсеном Дедићем, Kемалом Монтеном и другим.

Kрајем осамдесетих и почетком деведесетих година Чобијева каријера се везује за бројна гостовања по градовима Америке и Аустралије.

1996. године враћа се на југословенску сцену као глумац у познатој хумористичкој серији „Сложна браћа“, у којој добија запажену улогу Фикрета Халимића – Фике.

У својој богатој каријери, са групом „Про арте“ и самостално остварио је тираж од око осам милиона плоча, што га сврстава међу најпопуларније извођаче свих времена на просторима бивше Југославије.

Савчић је приређивао и бројне хуманитарне концерате за децу, инвалиде и оболела лица, а био је добитник „Естрадне награде Србије“ и „Естрадне награде Југославије“. Био је дугогодишњи члан Удружења музичара џез, забавне и рок музике Србије.

Преминуо је 20. марта 2009. године.