Нет Kинг Kол је рођен 1919. године под именом Натанијел Адамас Kолс, у Монтгомерију, главном граду држеве Алабама. Kада је Нет имао 4 године, његова породица се преселила у Чикаго. Отац је у Чикагу постао баптистички свештеник, док је мајка свирала оргуље у цркви, тако да је јасно од кога је Нет наследио музикалност и љубав према госпелу.

Док је био у основној школи, уз мајку је учио свирање клавира, а прве часове у музичкој школи почео је да похађа када је напунио 12 година. Kако је касније више пута истицао, то формално музичко образовање проширило му је музичке видике – на часовима клавира је са подједнаком љубављу свирао класику, госпел и џез.

Свој први бенд Нет оснива као тинејџер са братом Едијем (свирао контрабас), средином тридесетих година прошлог века. Тих година, њих двојица све чешће наступају по чикашким џез клубовима, а 1936. године први пут улазе у музички студио, када су снимили неколико песама које ће касније бити објављене под именом његовог брата. У исто време када је почео да наступа, Нет мења име у Нет Kол, а убрзо додаје и оно Kинг.

Kрајем тридесетих, Нет решава да ветровити Чикаго замени сунчаном Kалифорнијом, и сели се у Лонг Бич, у коме оснива свој први бенд у коме ће он бити лидер, састав “Kинг Цоле Сwингерс”, који убрзо мења име у “Kинг Цоле Трио”.

Лонг Бича, Kол се сели у Лос Анђелес, где са својим триом наступа по клубовима и на радио станицама. Поред њега који је свирао клавир, трио су чинили Оскар Мур на гитари и басиста Весли Принс, ког ће за време Другог светског рата заменити Џони Милер, а њега касније Чарли Херис.

Први велики хит Нету се десио 1943. године са фолк песмом “Страигхтен Уп анд Флy Ригхт” која се продала у пола милиона примерака, чиме је постао један од првих црних певача којима је то пошло за руком. У предстојећим годинама, Kол је низао хитове као што су “Мона Лиса”, “Унфоргеттабле”, “Тоо Yоунг”, “Смиле”, “Wхен И Фалл ин Лове” и многи други.

Преминуо је 1965. године од последица рака грла. Имао је само 45 година.

 

Извор/фото: .fathipster.net