3. aprila 1903. godine u Beograd je stigao prvi putnički automobil. Putnicima koji su se tog 3. aprila 1903. godine našli na Železničkoj stanici u Beogradu zastao je dah kada je iz jednog od transportnih vagona iskrcan automobil, „Neselsdorf“, koji se proizvodio se od 1902 do 1904. Ovaj datum uzima se kao početak automobilizma kod nas.

Foto: RTV BISER/S.I.

Automobil je stigao iz Beča, a kupio ga je za 12 hiljada kruna rentijer iz Beograda Božidar Radulović. Auto marke „neselsdorfer“, sa vodom hlađenim dvocilindričnim bokser motorom, imao je 3.1 litar, 3 ventila po cilindru i 12 konja. Proizveden je u fabrici vagona u Koprivnici, u Češkoj, danas fabrika automobila „Tatra“. U pratnji automobila došao je i vozač, koji je u Beogradu ostao 45 dana i obučio prvog srpskog šofera, kasnije i mehaničara Sretena Kostića.

Sedamnaest dana kasnije, u Beograd je stigao i drugi putnički automobil.

„Politika“ je tim povodom uputila apel za zaštitu životne sredine, prvi tog tipa na ovim prostorima, jer su novopridošla saobraćajna sredstva oslobađala izduvne gasove i pravila buku, nezabeleženu do tada u Beogradu.

Izvor: rtv biser