Milivoje Živanović je bio srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Odigrao je više od 360 pozorišnih uloga. Glumio je i u brojnim filmovima poput Ožalošćena porodica, Naši sinovi, Dama s kamelijama.

Vikipedija

Milivoje Živanović rođen je u Požarevcu, 2. aprila 1900. godine.

Karijeru je počeo u putujućoj pozorišnoj družini. 1923. godine, po preporuci Branislava Nušića, postao je član Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Igrao je u Skoplju, a 1923.godine prelazi u Beograd, u Narodno pozorište. Nastupio je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Kralj Betajnove“ 1947. godine i na sceni ovog teatra ostvario uloge koje su mu donele najveća priznanja.

Za više od pedeset godina umetničkog rada Živanović je tumačio karakterne, romantične, tragične i komične likove klasičnog i modernog domaćeg i stranog repertoara: Peru Segedinca Laze Kostića, Agatona u „Ožalošćenoj porodici“, Šekspirovog Otela, uloge u komadima Ibzena, Strindberga, Tolstoja…

Svoju životnu ulogu, Jegora Buličova Maksima Gorkog, Živanović je prvi put odigrao 1951. godine. Prilikom gostovanja u Moskvi, 1966. godine, za svoga Jegora je dobio „Medalju Stanislavskog“, koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar, na čijim je daskama često gostovao.

Živanović je bio „pionir“ našeg filma. Igrao je u preko 20 filmova i više TV drama.

Preminuo je u Beogradu, 15. novembra 1976. godine.

U Požarevcu se od 1999. godine u znak sećanja na velikog majstora scene održavaju Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ (za profesionalna pozorišta) i od 2005. „Milivojev štap i šešir“ za amaterska.