U kovid bolnici Požarevac trenutno je na lečenju 117 pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom, od kojih je oko 60 odsto nevakcinisanih. Među hospitalizovanima je najviše starijih osoba i gotovo svi imaju neke hronične bolesti, pa su i kliničke slike teške. Od ukupnog broja testiranih koji je stalno u porastu, mali je procenat pacijenata koji zahteva bolničko lečenje, ali su to ljudi u veoma teškom stanju.

Foto: RTV Biser

U sredu je bilo 11 prijema u bolnicu i isto toliko otpusta na kućno lečenje. Istog dana preminule su tri osobe u kovid
zoni: muškarac, 1944.godište iz Malog Crnića i dve žene – jedna rođena 1953.godine iz opštine Kučevo i druga 1969.godište iz opštine Veliko Gradište. Svi su imali teške pridružene bolesti i preminuli su od komplikacija koje je izazvao kovid.

Dve trećine kovid pacijenata je na terapiji kiseonikom. Trenutno nema pacijenata na respiratoru, ni na neinvazivnoj ventilaciji (NIV).

Trenutno 160 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac nalazi se na bolovanju usled zaražavanja, od kojih njih 106 imaju aktuelnu infekciju, 51 je na produženom bolovanju i četvoro je u izolaciji zbog kontakta sa obolelima. Najveći broj obolelih, više od 100, čine medicinske sestre, a od kovid pozitivnih radnika samo jedan se nalazi na bolničkom lečenju.

Ova situacija nam predstavlja ogroman problem u organizaciji rada koji se danima odvija u otežanim uslovima. Zato molimo građane da budu odgovorni i shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sistem Požarevca. Ne treba olako shvatati omikron soj virusa koji se brzo širi, i kako praksa pokazuje, uzima danak kod starijih i bolesnih osoba.

Iz bolnice apeluju na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, da izbegavaju okupljanja i da se vakcinišu. Pogotovo apeluju na mlađu populaciju koja može biti prenosnik virusa na starija i bolesna lica u krugu porodice.

U zelenoj zoni trenutno je hospitalizovano 117 pacijenata.