Ričard Rajt je bio klavijaturista i jedan od osnivača grupe Pink Flojd. Uveo je jazz u rock, napravio jednu veličanstvenu simbiozu, i na kraju dao nešto novo, što nikada ranije nije bilo.

Vikipedija

Bio je jedini iole muzički obrazovan član benda, budući da je jedno vreme studirao muziku, nakon što je napustio studije arhitekture koje je pohađao zajedno sa basistom Pink Flojd Rodžerom Votersom i bubnjarem Nikom Mejsonom. Ipak, Rajt nije završio ni jedne ni druge studije.

Iako nije bio produktivan autor kao ostali članovi benda, Dejvid Gilmor, Sid Baret ili Rodžer Voters, značajno je muzički doprineo klasicima Pink Flojd, kao što su albumi Meddle, The Dark Side of the Moon i Wish You Were Here kao i na poslednjem albumu The Division Bell. Rajtove bogato satkane deonice na klavijaturama su uvek bile vitalan deo i izražena karakteristika zvuka Pink Flojda. Bio je koautor nekih od najpoznatijih pesama benda, kao što su Shine On You Crazy Diamond, Us And Them i Time.

Umro je 15. septembra 2008. godine u svojoj kući u Londonu, od galopirajućeg raka čiji oblik njegova porodica nikada nije saopštila javnosti. Nakon njegove smrti, Rodžer Voters i Dejvid Gilmor i zvanično su potvrdili da do ponovnog okupljanja Pink Flojda nikada više neće doći.

Izvor: Vikipedija