U nameri da Vojska Srbije u tehnološkom smislu ne zaostaje ni za jednom drugom armijom u našem okruženju, a sa ciljem da se na prvom mestu oprema domaćim proizvodima koja su plod domaće pameti i onime što naša odbrambena industrija sama može da sprovede, vozilo Zastava NTV je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je i izrada nulte serije.

MO

Terensko vozilo Zastava Tervo 1,4t  4×4 (NTV) domaće je vozilo savremenog koncepta, „četiri puta četiri“, sa nezavisnim oslanjanjem i automatskim menjačem, koji u kombinaciji sa razvodnikom pogona i modernim motorom daju optimalne vučno-dinamičke karakteristike i respektivno ponašanje u različitim terenskim uslovima. Ovo vozilo je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je izrada nulte serije u verzijama 1+2 TERETNI i 1+8 KOMBI.

U vozila Zastava Tervo 1,4t 4×4 (NTV) ugrađen je četvorotaktni, turbo-dizel motor sa &39;&39;common rail&39;&39; CUMMINS motorom, radne zapremine 3760 cm3, nominalne snage 125 kW (170 KS) i maksimalnog obrtnog momenta 600 Nm. Motor koristi euro-dizel gorivo, sa prosečnom potrošnjom od 15-22 l/100 km, u zavisnosti od podloge i uslova opterećenja. Maksimalna brzina vozila je oko 100 km/h.

Deklarisana nosivost vozila je 1400 kg, ali maksimalne karakteristike nosivosti izabranih mostova i pneumatika omogućavaju određenu rezervu nosivosti, koja može biti iskorišćena za povećanje balističke zaštite vozila, ugradnjom dodatnog oklopa ili ugradnjom dodatnog naoružanja.

Vozila iz familije Zastava Tervo 1,4t 4×4 (NTV) mogu uspešno da zamene zastarela vozila voznog parka Vojske Srbije, koja imaju sličnu deklarisanu nosivost, pre svega vozila kojima su istekli resursi i koji imaju problem kod održavanja zbog nemogućnosti obezbeđenja rezervnih delova.

Terenska ispitivanja novog terenskog vozila (NTV) sprovedena su u drugoj polovini 2019. godine u organizaciji Vojnotehničkog instituta i sa učešćem predstavnika Tehničkog opitnog centra (TOC), proizvođača vozila Zastava Tervo-Kragujevac i predstavnika proizvođača motora i menjača.

Tom prilikom je izvršena provera funkcionalne i pogonske sigurnosti prototipova vozila NTV, namenjenih za prevoz tereta i lica.

Ispitivanja su vršena pri intezivnoj vožnji u terenskim uslovima po ispresecanoj ledini Deliblatske peščare i vrlo zahtevnim terenima Zlatibora i Fruške Gore, koje odlikuje planinski i brdski makadam. Svaki od ovih terena ponaosob je zadavao različit karakter opterećenja nosećim strukturama prototipova, pri čemu je sagledavano i analizirano dinamičko ponašanje vozila u celini.

Nad prototipovima vozila, takođe, sproveden je veći broj testova u skladu sa važećim vojnim normama i standardima, na osnovu kojih je dokazana pouzdanost, izdržljivost, funkcionalnost i bezbednost ove kategorije vozila.

Testirana je provera funkcije vozila pri savlađivanju vodene prepreke, naizmenične pragovite prepreke, kao i savlađivanja podužnog uspona, bočnog nagiba, rova. Testovi su realizovani na poligonima NAVAK u Subotištu i poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima.

U toku je priprema serijske proizvodnje novog terenskog vozila, koja će osim koristi od prodaje, doneti i otvaranje novih radnih mesta. Za vozilo, kako u vojnoj tako i u civilnoj varijanti, postoji interesovanje inostranih kupaca.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Ministarstvo odbrane