Rukom napisana pisma danas su retkost. Komuniciramo digitalno, neprestano i uglavnom u kratkoj formi. I iako su pisma postala retkost, uvek se obradujemo kada u poštanskom sandučetu pronađemo nešto što nije račun ili reklama.

Ilustracija/Pixabay

Koliko su pisma nekad bila važan oblik komunikacije, pokazuju i ovih osam izabranih primera koje je priredio Dojče vele.

Elvis šalje pozdrave iz Nemačke

“Izvinjavam se što na svako pismo ne mogu da odgovorim lično”, pisao je Elvis Prisli 1959. za vreme služenja vojnog roka u Nemačkoj, gde je od 1958. do 1960. boravio u Frajdbergu, u pokrajini Hesen. U to vreme on je dobijao ogroman broj pisama iz čitavog sveta, pa se odlučio da na sva ta pisma odgovori jednim univerzalnim.

“U mislima sam sa svim svojim prijateljima i obožavaocima koje sam ostavio kod kuće”, piše kralj rokenrola.

Frida Kalo „amputira“ supruga

Fridi Kalo je 1953, godinu dana pre smrti, amputirana noga. Dok je čekala na operaciju, napisala je pismo svom suprugu Dijegu Riveri.

“Kada su mi rekli da će mi amputirati nogu, to me nije šokiralo u onoj meri u kojoj su to drugi očekivali. Ne, jer ja sam već bila osakaćena žena kada sam te gubila, uvek iznova. I uprkos tome sam te preživela.”

Kalo je svog supruga optuživala za višestruku prevaru, između ostalog i s njenom sestrom. Pismo završava rečima:

“Pišem ti kako bih ti dala do znanja da te oslobađam, da te amputiram.”

Albert Ajnštajn odaje počast Mahatmi Gandiju

Albert Ajnštajn je 1931. pun divljenja napisao pismo Mahatmi Gandiju.

“Svojim delovanjem ste dokazali da se mirnim metodama mnogo toga može postići, čak i kod onih koji se ne ustručavaju da posegnu za nasiljem. Možemo samo da se nadamo da će Vaš primer delovati i van granica Vaše zemlje i doprineti tome da će, umesto ratnih sukoba, odluke biti donošene kroz međunarodnu instituciju, a da će njihovo sprovođenje garantovati svi učesnici.”

Gandi je odgovorio odmah i pozvao Ajnštajna u svoj ašram. Ali njih dvojica se nikada nisu sreli.

Mahatma Gandi upozorava Adolfa Hitlera

Gandijevo pismo Adolfu Hitleru deluje još snažnije, ako se ima na umu pismo koje je Gandi dobio od Ajnštajna. Indijski političar je nemačkom diktatoru 1939. napisao pismo koje je započeo ovako:

“Dragi prijatelju, potpuno je jasno da ste trenutno jedina osoba na svetu koja može da spreči rat koji bi čovečanstvo bacio u divlje stanje. Hoćete li poslušati apel nekoga ko je izbegao ratnu metodu s velikim uspehom?”

Ali, kao što je poznato, Gandijeve reči nisu naišle na plodno tlo. Nekoliko nedelja kasnije Vermaht je umarširao u Poljsku, čime je započeo Drugi svetski rat.

Virdžinija Vulf se oprašta

Britanska spisateljica Viržinija Vulf je 1941. napisala emotivno pismo svom suprugu Leonardu.

“Ti si mi podario najveću zamislivu sreću. Ti si mi bio sve što neko može da bude. Ne verujem da dva ljudska bića mogu da budu srećnija nego što smo bili mi, pre nego je došla ova užasna bolest, napisala je Vulf, koja je patila od teških depresija.”

Ovoga puta se, kako je napisala, „neće oporaviti“.

“Ako je neko uopšte bio u stanju da me spasi, onda si to bio ti. Sve me je napustilo, osim uverenja u tvoju dobrotu.”

Ubrzo posle toga spisateljica se utopila u reci.

Leonardo da Vinči u potrazi za poslom

„Molba“ za posao koja puca od samouverenosti pošiljaoca. Leonardo da Vinči se u prvoj polovini osamdesetih godina 15. veka kao inženjer za vojnu tehniku nudio kasnijem milanskom vojvodi Lodoviku Sforci.

“Ako se nekom neka od gore navedenih stvari čini nemogućom ili neostvarljivom, spreman sam da ih demonstriram u Vašem parku ili na nekom drugom mestu, kako god Vaša ekselencija, kojoj u svoj skromnosti želim da se preporučim, izvoljeva.”

Sforca je dao posao mladom Da Vinčiju, a kasnije je od njega naručio i slavnu sliku Tajna večera.

Kraljica Elizabeta II otkriva recept

Rukom ispisani recepti daju najbolje rezultate. Još ako ih je napisala kraljica Elizabeta II lično… Srećni primalac ovog pisma je američki predsednik Dvajt D. Ajzenhauer, koji se prilikom jedne posete Ujedinjenom Kraljevstvu zaljubio u palačinke servirane na dvoru. Nekoliko meseci kasnije, predsjednik je dobio i recept.

“Iako su ovde navedene količine predviđene za 16 osoba, ako želite manje, ja samo dodam manje mleka i brašna, a kod ostalih sastojaka se držim navedenih mera.”

Gete otvara dušu

“Tvoje prisustvo je na moje srce delovalo predivno, ne mogu da ti opišem kako se osećam”, piše Gete 1776, pun čežnje i duboke naklonosti prema Šarloti fon Štajn.

Mladi Gete je sedam godina starijoj izabranici svog srca napisao više od 1.700 pisama, ali ona je, usprkos tome, ostala verna svom suprugu. Gete je tugu ublažavao višegodišnjim boravkom u Italiji, odakle se vratio 1788, kada je u Vajmaru upoznao svoju kasniju suprugu Kristijane Fulpijus.

Autor: DW