Nebojša Glogovac, srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, rođen je na današnji dan 1969. godine u Trebinju.

Rođen je u porodici sveštenika Milovana iz Dramiševa i krojačice Milene Glogovac (devojačko Samardžija) iz Nevesinja. Imao je osam godina mlađu sestru Bojanu, a rano detinjstvo proveo je u porodičnoj kući dede Gavrila u brdskom selu Dramiševu, nedaleko od Nevesinja.

U periodu od 1997. do 2014. godine bio je oženjen Minom Glogovac, slikarkom i docentom na predmetu Slikarske tehnike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Mina i Nebojša venčali su se 30. avgusta 1997. godine, na njegov 28. rođendan. Iz braka sa njom ima dvoje dece — Gavrila, rođenog 1999. godine, i Miloša, rođenog 2001. godine, koji je 2020. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, smer za filmsku i TV režiju. Dve godine nakon razvoda, Glogovac je dobio treće dete, ćerku Sunčicu, sa suprugom Milicom Šćepanović, joga instruktorkom i bivšom novinarkom, a živeli su na Dorćolu. Njegov venčani kum i kum dece iz braka sa Minom Glogovac je Vojin Ćetković. Glogovčeva majka Milena preminula je 8. novembra 2019. godine.

Bio je član Dečje dramske grupe Radio-televizije Srbije, a glumačku karijeru započeo je u Ateljeu mladih u Pančevu. Godine 1996. dobio je stipendiju od Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ulogu u predstavi Velika pljačka, u režiji Dejana Mijača na sceni Ateljea 212. Kada je bio dete pojavio se u televizijskoj seriji Priče iz Nepričave, 1981. godine. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1993. godine u kratkometražnom filmu Rekvijem za jedan san u glavnoj ulozi, a nakon toga iste godine u drami Raj Petra Zeca, gde je takođe bio jedan od glavnih glumaca. Nakon što je skrenuo pažnju na svoj talenat, dobio je ulogu u filmu reditelja Gorčina Stojanovića, Ubistvo s predumišljajem (1995).

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima Ubistvo s predumišljajem, Bure baruta, Nebeska udica, Kad porastem biću Kengur, Klopka, Hadersfild, Žena sa slomljenim nosem, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi, Ravna gora i Ustav Republike Hrvatske. Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, nagrađen je statuetom za naboljeg glumca, 2015. godine za ulogu u predstavi „Razbijeni krčag“.

Preminuo je posle kratke i teške bolesti, u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, 9. februara 2018. godine.

Posthumno

U Kulturnom centru Trebinje 12. februara 2018. godine prikazan je film Trebinje svome Nebojši koji govori o bogatoj glumačkoj karijeri Glogovca.

Gradska uprava Pančeva donela je 14. februara 2018. godine odluku da Kulturni centar Pančeva” nosi ime „Centar za kulturu Nebojša Glogovac”, u znak sećanja na glumca, koji je svoju glumačku karijeru započeo u ovom centru i odrastao u Pančevu, ali ova inicijativa ipak nije usvojena.

Na proslavi 70. godina od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 3. aprila 2018. godine, dodeljena mu je nagrada Dobričin prsten i tako je postao prvi glumac koji je ovu nagradu za životno delo dobio posthumno.