Kako ne bi bilo zabune, postoji još jedan datum koji je posvećen napuštenim životinjama, a to je treća subota avgusta. Inicijativa da ove životinje imaju svoja dva dana u godini potekla je od holandskih aktivista, a sve u cilju podizanja svesti ljudi o važnosti ovog problema.

Foto: Pixabay

Pravi smisao pojmu odgovornog vlasništva daju pojedini vlasnici, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali je njihov doprinos u odnosu na veličinu ovog problema mali.

Čipovanje, vakcinisanje a pre svega sterilizacija, što su neki od glavnih postulata odgovornog vlasništva, još uvek nisu ustanovljeni kao obavezni, pa i dalje ima vlasnika koji ova pravila zanemaruju.

Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima. Za sve što im se dešava, životinje su najmanje krive…

Glavni uzrok povećane populacije pasa i mačaka na ulicama je njihovo nekontrolisano razmnožavanje i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Izvor: nationalgeographic.rs