Kraljevina Norveška će kroz projekat „Noveška za vas – Srbija“ podržati 68 preduzetnika, mikro i malih preduzeća u manje razvijenim opštinama u Srbiji sa 525.000 evra, namenjenih unapređenju produktivnosti i otvaranje novih radnih mesta.

U saopštenju organizatora se navodi da se kao rezultat ovih aktivnosti očekuje zapošljavanje najmanje 70 osoba, kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih poslovnih subjekata.

Ova podrška odobrena je u okviru sprovedenog Javnog poziva koji ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima.

Ukupna vrednost projekata koje će sprovesti 31 početnik u poslovanju iznosi oko 290.000 evra, od čega Norveška finansira 247.000 evra, dok budući preduzetnici učestvuju sa oko 43.000 evra.

Podršku će dobiti i 37 mikro i malih preduzeća, a projekte ukupne vrednosti 365.000 evra, od čega Norveška izdvaja 279.000 evra, dok kompanije sufinansiraju ukupno 86.000 evra.

Podrška je usmerena na nabavku određene opreme i mašina, koja je neophodna privrednim subjektima kako bi poboljšali poslovanje i zaposlili nove radnike. U predstojećem periodu, radićemo zajedno sa preduzetnicima i firmama na ispunjenju ciljeva poziva.

Kroz poziv koji je trajao od 21. maja do 15. avgusta 2019, zainteresovani su mogli da podnesu predlog projekta za nabavku opreme ili uvođenje usluga u iznosu do 10.000 evra, uz finansijsko učešće aplikanta. Tokom trajanja poziva, projekat je organizovao devet informativnih sesija na kojima je učestvovalo 112 zainteresovanih.

U Braničevskom okrugu, projekat će biti realizovan u dve opštine – Petrovcu na Mlavi i Kučevu. Jedan se odnosi na reciklažu, a drugi na izradu torbi.

Odobreni projekti mogu se pregledati OVDE.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Nova ekonomija