Franc List je rođen 22. oktobra 1811. godine u Rajdingu. Već sa osam godina je komponovao svoje prvo delo, a sa devet godina je održao svoje prve koncerte u Šopronu i Bratislavi.

Foto: Vikipedija

Prva Listova dela „Varijacije na Dijabelijev valcer“ odštampana su 1824. godine, a predstavljaju 50 različitih varijacija od 50 različitih kompozitora. Kada mu je bilo dvanaest godina, Franc je otputovao u Pariz sa ocem kako bi se upisao u Pariški konzervatorijum. Nije bio prihvaćen, jer je bio stranac.

Adam List je preminuo 1826. godine. Ovaj događaj je za petnaestogodišnjeg Franca bio traumatičan. Preselio se sa majkom u Pariz, gde su pet godina živeli u malom stanu. Izgubio je interesovanje za muziku. Odustao je od turneja i nastupanja i posvetio se čitanju knjiga o umetnosti i religiji, što će veoma uticati na njegova kasnija dela. Jedino je držao časove klavira i kompozicije kako bi zaradio novac. U jednom trenutku je hteo da se pridruži crkvi, ali ga je majka odvratila.

Franc List je 1832. godine prisustvovao koncertu Nikola Paganinija. Tada je odlučio da mu Paganin bude uzor i da poput njega bude virtuoz, samo na klaviru. Tada je upoznao Frederika Šopena, koji je, takođe, imao snažan uticaj na njega.

U dvadeset drugoj godini 1833. godine, List je upoznao groficu Mariju d’ Agu. U ovom periodu je iskazao svu svoju kreativnost i originalnost. Debitovao je kao zreo kompozitor sa svojim ciklusima kompozicija za klavir „Poetske ireligiozne harmonije“ i „Nastupi“. 1835. godine List i grofica su otputovali u Ženevu. Živeli su u Švajcarskoji i u Italiji. Dobili su dve ćerke Blandinu i Kozimu i sina Daniela. Grofica i List su se razišli nakon par godina i ona se vratila sa decom u Pariz, a on je držao koncerte u Beču i Mađarskoj.

Putovao je po Evropi i držao koncerte. Svuda je dobijao priznanja i pohvale. Nikoga nije ostavio ravnodušnim. Tada je stekao svetsku slavu koja ga prati i dan danas. Imao je obožavatelje u modernom smislu te reči. Žene su ludovale za njim i čuvele njegove maramice i rukavice kao suvenire. Obogatio se, a deo novca je davao u dobrotvorne svrhe bolnicama, školama, za izgradnju katedrala i spomenika…

List je upoznao princezu Karolinu cu Zajn-Vitgenštajn u Kijevu 1847. godine. Pod njenim uticajem, List je prestao da drži koncerte po Evropi. Umesto toga, njih dvoje su se nastanili u Vajmaru, gde je on držao časove klavira i komponovao. Njegovo najznačajnije delo koje je iskomponovao u ovom periodu je simfonijska poema. Tokom narednih dvanaest godina napiso je orkestarska i horska dela po kojima je danas poznat kao kompozitor.

Godine 1859. izgubio je sina Daniela, a 1862. godine i ćerku Blandinu. Odlučio je da vodi samotnjački život. Otišao je u manastir Madone del Rosario, nedaleko od Rima i tu se prodružio franjevačkom redu. Nakon toga je često putovao na relaciji Rim-Vajmar-Budimpešta, gde je držao časove klavira na muzičkim akademijama.

Franc List je umro zbog bolesti srca 31. jula 1886. godine u Nemačkoj. Njegova najpoznatija dela su: „Godine hodočašća“, „Faust simfonija“, „Mađarske rapsodije“…

Izvor: Vikipedija