Natali Vud, rođena kao Natalija Nikolajevna Zakarenko, je bila američka filmska glumica ruskog porekla, jedna od najvećih holivudskih zvezda sedamdesetih godina.

Foto: Vikipedija

Natali Vud je rođena 20. jula 1938. godine u San Francisku u porodici ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zakarenko, koji su jedva govorili engleski kada su se doselili u SAD. Roditelji su joj kasnije promenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. Već kao malo dete započela je karijeru na filmovima Čudo na 34. ulici (1947), pod strogim nadzorom svoje majke. Njena sestra Lana Vud je takođe bila glumica te je nastupila i u Plejboju, dok je njen otac Nikolaj opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

Sa nepunih 17 godina je Natali je snimila već 18 filmova, ali je htela odraslu ulogu i dobija je u slavnoj drami „Buntovnik bez razloga“ (1955). Navodno je tokom snimanja imala aferu sa rediteljom Nikolason Rejom i glumcem Denisom Hoperom, ali ne i sa zvezdom Džejmsom Dinom. Za tu je ulogu nominovana za Oskara. Kasnije su usledile uloge u slavnim filmovima kao što su: “Tragači”, „Priča sa zapadne strane“ (koja je osvojila Zlatni globus i Oskara za najbolji film). Za ulogu polno frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i devojke koja planira napraviti abortus u „Ljubav sa pravim strancem“ ponovo je nominovana za Oskara. Godine 1966. je uzela tri godine predaha od filmova kako bi bila više sa svojom porodicom (te je navodno zbog toga odbila ulogu u klasiku „Boni i Klajd“). Čak i kada se vratila filmu, snimala je sve retko tokom sedamdesetih. Osvojila je 3 Zlatna globusa; dva puta za najobećavajuću novu zvijezdu, a jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do večnosti” iz 1980. godine.

Elvis Presli i Voren Bejti su takođe bili neki od slavnih osoba sa kojima je imala ljubavnu vezu. Njen brak sa glumcem Robertom Vagnerom je bio buran, ali su njih dvoje bili pomireni do razdoblja njene smrti. Godine 1981. se utopila i preminula sa samo 43 godine dok je njihova jahta bila na Katalina Ajlandu. Istraga iz Los Anđelesa je utvrdila da se radilo o nesretnom slučaju, ali su se špekulacije o tom događaju nastavile. Navodno je Natali htela ili napustiti jahtu ili osigurati kormilo ali se slučajno okliznula, pala u vodu i utopila. Da stvar bude još čudnija, ona je tokom celog svog života imala fobiju od duboke vode. U tom razdoblju je snimala film „Brainstorm“ te se pripremala za pozorišnu predstavu „Anastazije“. Imala je dve kćerke; Nataša Gregson Vagner (sa Ričardom Gregsonom) i Kortni Vagner (sa Robertom Vagnerom).

Izvor: Vikipedija