Šesti jul je ustanovljen kao Međunarodni dan ljubljenja od kada je pre par godina u Velikoj Britaniji održano takmičenje u ovoj disciplini. Trenutni svetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi.

Foto: Pixabay

 

U proseku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. veku čak kažnjavalo i smrću.

Strogi zakoni postoje i danas. U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nežnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama, poput Rusije, nije baš poželjno da se javno ljubite.

Pre nego što krenete na put sa voljenom osobom, raspitajte se o zakonima zemlje u koju idete.

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše „Daily Star“.

Prvi snimak poljupca kamerom napravljen je 1896. godine. Film Poljubac (The Kiss) izazvao je buru u javnosti, ali i veliku zainteresovanost znatiželjne javnosti.

Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje.

Izvor: b92.net