Đorđe  Vajfert (Georg I. Weifert) rođen je 15. juna 1850. u Pančevu. Poreklom Nemac iz gornje Austrije – u duši Srbin iz čuvene pivarske porodice. „Davati da bi se opet steklo“ – moto je Đorđa Vajferta, jednog od najvećih poslovnih ljudi Srbije.

Foto: opusteno.rs

Vajfert je osnovnu školu i realku završio u Pančevu, gimnaziju u Pešti, a u Vijenstefanu kod Minhena Gospodarsko – pivarsku akademiju. Po završetku školovanja nastavio je porodičnu pivarsku tradiciju.

Godine 1873, otvorio je na padinama Topčiderskog brda veliku i modernu pivaru. Pošto strancima, a Vajfert je bio Nemac, nije bilo dozvoljeno da imaju nepokretnosti, istupio je iz austro-ugarskog podanstva i primio srpsko državljanstvo. Pančevačku pivaru nastavio je da vodi njegov otac Ignjat. Vajfert je finansirao istraživanja rudnog blaga u Srbiji, u Kostolcu, borskim rudnicima, kao i rudniku žive na Avali.

Bio je veliki kolekcionar. Svoju numizmatičku zbirku od 14.000 eksponata poklonio je Beogradskom univerzitetu. Muzej grada Beograda od njega je na poklon dobio kolekciju od 250 gravira, karata i slika glavnog grada.

Bio je i veliki dobrotvor. Poklonio je zemljište na kome se danas nalazi bolnica „Dr Dragiša Mišović“, a pomogao je i njenu gradnju. Osnivač je Fonda za brigu o ratnim invalidima, a sam je učestvovao u srpsko – turskim ratovima.

Kao istaknuti industrijalac i finansijer, izabran je 1890. godine za guvernera Narodne banke Kraljevine Srbije. U novoj državi Kraljevini SHS ponovo je guverner od 1920 – 1926. godine. Jedan je od osnivača Beogradske zadruge i prvi predsednik Industrijske komore.

Umro je 1937. godine u Pančevu i sahranjen u katoličkoj crkvi Svete Ane, koju je za života podigao. Proglašen je za počasnog građanina Pančeva, a njegov lik krasi našu novčanicu od hiljadu dinara.