Pobornici letnjeg računanja vremena u Americi su izgleda isterali svoje, međutim, sada je neophodno da se predlog izmene pripremi i odnese na potpis predsedniku SAD-a.

Foto: Pixabay

Američki Senat usvojio je u utorak zakon koji će letnje računanje vremena učiniti trajnim počevši od 2023. godine, okončavajući dva puta godišnje menjanje sata.

Senat je jednoglasno glasanjem odobrio tu meru, nazvanu Zakon o zaštiti od sunca. Predstavnički dom, koji je održao raspravu u komisiji o ovom pitanju, još uvek mora da usvoji zakon pre nego što ga može da potpiše predsednik Džo Bajden, prenosi Rojters.

Promena bi pomogla deci da se kasnije igraju na otvorenom i smanjila sezonsku depresiju, kažu pristalice.

Od 2015. godine, oko 30 država je uvelo zakone za okončanje menjanja sata dva puta godišnje, a neke već predlažu da to učine samo ako susedne države urade isto.

Letnje računanje vremena je na snazi u skoro svim Sjedinjenim Državama od 1960-ih nakon što je 1918. uvedeno prvi put.

Letnje računanje vremena tokom cele godine je korišćeno tokom Drugog svetskog rata i ponovo usvojeno 1973. u pokušaju da se smanji potrošnja energije zbog embarga i ukinuto godinu dana kasnije.

Predlog zakona bi omogućio Arizoni i Havajima, koje ne poštuju letnje računanje vremena, da ostanu na standardnom vremenu, kao i Samoi, Guami, Severnim Marijanskim ostrvima, Portoriku i Američkim Devičanskim ostrvima.