Beni Gudman rođen u Čikagu, 30. maja 1909. godine. Bio je američki džez muzičar jevrejsko-mađarskog porekla poznatiji kao „kralj svinga“,  ali i kao „Patrijarh klarineta“ i „Profesor“.

Foto: Vikipedija

Beni Gudman je rođen u Čikagu kao sin siromašnih jevrejskih emigranata iz Mađarske. U svojim ranim godinama postaje dobar muzičar. Sa 10 godina prvi put uzima klarinet u ruke. U šesnaestoj godini na jednom nastupu imitirao je Teda Luisa a u publici se našao Ben Polak. Nedugo nakon toga Beni Gudman se pridružuje orkestru Bena Polaka, u to vreme jednom od najboljih orkestara Čikaga. Ubrzo posle toga, Gudmanov otac gine u saobraćajnoj nesreći.

Gudman napušta Njujork i postaje uspešan muzičar u periodu između 1920. i 1930. godine. Prvu ploču snima 1926. godine zajedno sa Polakovim bendom. Pre nego što će osnovati sopstveni bend, svirao je u bendovima Teda Luisa, Ajšama Džounsa i Reda Nikolsa.

Godine 1932. Gudman osniva sopstveni bend a 1934. učestvuje u audiciji NBC-ija za „Let’s Dance“ radio-program.

Zajedno sa Flečerom Hendersonom osniva bend u kojem je Henderson pisao aranžmane. U bendu su po prvi put zajedno nastupali i beli i crni muzičari što je u ono vreme bilo nepojmljivo. Formiranjem ovog benda nastaje sving, novi pravac u američkoj muzici.

Beni Gudman je preminuo 13. juna 1986. godine u Njujorku u sedamdeset sedmoj godini života. Klarinet je svirao gotovo do poslednjeg dana.

Izvor: Vikipedija