Zrenjanin je u Lisabonu promovisan u Evropski grad sporta 2021. godine, a svečanost je, uz prisustvo čelnika Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta i svih gradova nosilaca te titule, zbog poznate epidemiološke situacije, održana onlajn. Zrenjanin je, ujedno, postao i prvi grad iz Republike Srbije koji je zaslužio takvo priznanje.

zurnal

Evropskoj prestonici sporta Lisabonu pripala je čast da primi zastavu i srebrnu plaketu od strane predsednika „ACES Europe“ Đan Frančeska Lupatelija i bude domaćin ceremonije tokom koje su promovisani regioni, gradovi i lokalne sredine i u ostalim kategorijama.

Kako su na svom sajtu naveli organizatori, zbog pandemije je otkazana gala svečanost u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu i doneta je odluka da se promocija održi u glavnom gradu Portugalije, koji je poneo prestižnu titulu i postao „Evropska prestonica sporta 2021“.

U ime Grada Zrenjanina, u ceremoniju se uključio gradonačelnik Simo Salapura, koji je bio i šef tima za kandidaturu našeg grada. Obrativši se svim učesnicima, Salapura se zahvalio na ukazanom poverenju i dobijenom priznanju, istakavši da se Zrenjanin priprema da u potpunosti opravda zvanje Evropskog grada sporta i doprinese afirmaciji evropskog sportskog pokreta, okupljenog oko asocijacije „ACES Europe“. Uputio je čestitke predstavnicima svih gradova okupljenih oko titule.

„Velika nam je čast što smo deo evropskih prestonica i gradova sportske federacije. Moje kolege i ja radujemo se ostvarenju rezultata koji će poboljšati sportske uslove u našem gradu na svim nivoima. Nadam se da ćemo se lično videti sledeće godine i razmeniti iskustva o bavljenju sportom u ovim KOVID okolnostima. Želim vam sve najbolje i dobro zdravlje, veliki sportski pozdrav iz Srbije i grada Zrenjanina“, poručio je Salapura.

Zrenjanin se našao u izabranom društvu desetak evropskih gradova koji su zaslužili titulu Grad sporta, koja se dodeljuje u kategoriji naselja od 25.000 do 500.000 stanovnika

Evropski grad sporta Zrenjanin je postao zahvaljujući bogatoj sportskoj tradiciji, visokim sportskim dometima, sportskoj masovnosti i organizovanosti, organizaciji velikih takmičenja i značajnim ugaganjima u sport i sportsku infrastrukturu.

Istaknuto je da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute i od strane „ASEC Europe“ i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima.

Izvor: RTS