Srbija ne spada u zemlje bogate naftom i gasom, ali rezerve koje poseduje svakako su od značaja za ovu granu industrije, a kada su u pitanju nalazišta nafte, ona su koncentrisana pretežno u Vojvodini, dok je najdublja naftna bušotina Кrajišnik, piše pink.rs.

white and black airplane on brown sand during daytime

Foto: Unsplash

Ministarstvo rudarstva i energetike je navelo da se najveća nalazišta nafte i gasa u našoj zemlji nalaze na prostoru Vojvodine, tačnije severnog Banata (polja: Velebit, Кikinda, Mokrin itd). Dodaju da se ujedno pronalaze i nova nalazišta nafte i gasa, a poslednji put, crno zlato je otkriveno i na teritoriji uže Srbije.

“U centralnoj Srbiji značajnija nalazišta „crnog zlata“ su otkrivena na teritoriji opštine Požarevac, Кostolac, Veliko Gradište i Malo Crniće, (ležišta: Sirakovo, Bradarac-Maljurevac, Кasidol i Ostrovo koja su ujedno i eksploataciona polja). Poslednje lokacije na kojima je nafta otkrivena su: na teritoriji AP Vojvodine polje Iđoš, a na teritoriji uže Srbije polje Кasidol”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju iz Ministarstva, na teritoriji Republike Srbije izbušeno je više od 2.000 bušotina nafte i gasa, od kojih je oko 800 u proizvodnji, a najdublja bušotina je Кrajišnik, dubine 4.650 m.

S druge strane, u pogledu tehnike bušenja koja se primenjuje, iz Ministarstva rudarstva i energetike objašnjavaju da se prilikom izvođenja bušotina primenjuje rotaciono bušenje.

“Način i metode eksploatacije nafta se definiše u zavisnosti od uslova i karakteristika ležišta i geološke građe terena. Na nekim poljima eksploatacija se vrši eruptivnim putem, a na nekim uz pomoć pumpi. Eksploatacija se obavlja u skladu sa odredbama relevantnih zakonskih i podzakonskih akata, između ostalih i onih koji se odnose na zaštitu životne sredine. U cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životne sredine rade se Studije o proceni uticaja na životnu sredinu”, ističu iz Ministarstva naglašavajući da po pitanju eksploatacije nafte u prethodnih nekoliko godina nije došlo do značajnijih promena.

Autor: pink.rs