Možda biste otišli ​​u neki spa centar da se opustite i smanjite nivo stresa i umora. Ali nedavno istraživanje pokazalo je da možete da radite i neke druge stvari koje će vam takođe pomoći, poput čišćenja i sređivanja kuće.

Pinkvilla

Studija ukazuje na to da je čišćenje vašeg doma zapravo dobro za smanjenje anksioznosti i stresa.

Izveštaj takođe kaže da prepuna i neuredna kuća povećava nivo hormona stresa, kortizola, u našem telu. Takođe ima negativne uticaje i na naše mentalno zdravlje što izaziva napetost i nesigurnost, piše PinkVilla.

Prednosti čišćenja kuće su mnogobrojna.

Osim što pomaže u oslobađanju endorfina, čišćenje kuće je takođe dobar oblik vežbanja. Dakle, pomaže u sagorevanju dodatnih kalorija u vašem telu. Čišćenje takođe pruža osećaj zadovoljstva jer možete bolje da organizujete prostor u kome živite.

Miris vaše kuće ima dubok uticaj na vaše mentalno zdravlje. Ako u vašem prostoru postoji prijatan miris, osećaćete se opuštenije i imaćete više energije.

Neuredna kuća ima negativan uticaj i na spavanje. Kuća koja je sređena pomaže vam da spavate zdravo jer prostor bez nereda povećava pozitivnu energiju u sobama što pomaže poboljšanju sna.

Kad stvari oko vas nisu složene i čiste to možea da vam odvlači fokus. Dakle, kada očistite kuću, organizujete sve, uklonite sav nered iz nje, tada će se i vama povećati nivo koncentracije.

Čišćenje vašeg životnog prostora pruža vam osećaj da ste nešto postigli, a i rezultati su odmah vidljivi. I ono što je najvažnije, to će vas činiti srećnim.

Autor: PinkVilla