Tim roditelja LSR za saradnju sa lokalnom samoupravom u vezi sa besplatnim  udžbenicima izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.

Foto: RTV Biser

Lokani savet roditelja je imenovao Tim za saradnju sa lokalnom samoupravom u vezi sa temom besplatnih udžbenika za sve osnovce sa teritorije Grada Požarevca.

Pre toga su se članovi LSR, kao što je javnosti poznato, jednoglasno složili da je tema prioritet budući da vreme za izbor udžbenika za školsku 2024/2025. godinu ističe do kraja marta. Najpre smo tražili od predsednice LSR Maje Jašarević da zakaže sednicu 28.2. 2024, ali pošto prema njenim rečima nije bilo slobodne sale sednica nije održana do dana današnjeg.

Da inicijativa o besplatnim udžbenicima ne bude samo priča, predlog smo detaljno pripremili. Napravili smo proračun, iznašli rešenje koje bi Grad, gotovo sigurno, mogao da podrži i da roditelje oslobodi ovog izuzetno visokog izdatka. Nakon toga smo podneli zahtev za prijem kod Gradonačelnika, kao i na sednicu Skupštine Grada Požarevca, zakazanoj za 22. 3.2024. nakon koje će donošenje ove odluke biti znatno komplikovanije za same roditelje koji će početi sa otplatom udžbenika i moraće da vrše povraćaj novca. Predat je i zahtev za prijem i kod predsednika Skupštine, da obrazložimo molbu za prisustvo na sednici 22. marta ukoliko postoje neke nedoumice, da objasnimo da tu nema nikakve politike već je u pitanju isključivo volja roditelja i njihov apel da im se olakša ovaj ogroman teret, uz konkretna rešenja.

Žao nam je ako se neko, iz nekog razloga osetio nesigurno ili ugroženo, jer Lokalni savet roditelja nema nikakvu političku pozadinu, niti motivaciju. Lokalni savet roditelja je osnovao Grad da predstavlja sve roditelje i zastupa interese sve dece.

Svesni smo da su besplatni udžbenici popularna politička tema, naravno uz Kosovo, ali nas to konkretno ne interesuje. Poene svakako dobija onaj ko to sprovede u delo. Stoga smo do sada bili veoma strpljivi, otvoreni za saradnju i uvek na raspolaganju, te o ovome nismo o ovome govorili u javnosti sve dok nismo dobili epilog.

Danas u 14:35h su nam javili da nas predsednik Skupštine može primiti 28. marta. Najljubaznije smo se zahvalili i ponovili da u zahtevu piše da smo želeli da obrazložimo molbu i da nema smisla 28. marta pričati o tome da prisustvujemo sednici 22. marta.

Do ovog časa nismo dobili odgovor ni na zahtev za prijem kod Gradonačelnika, niti na molbu za prisustvo na Skupštini. Molbu da nas prime i zahteve za prijem možete videti na slikama u prilogu. Trudili smo se da budemo maksimalno korektni i da nedvosmisleno izrazimo svrhu prijema i prisustva,
upravo da neko ne bi pogrešno protumačio naše delovanje ili namere. Izgleda da vapaj svih roditelja da deca, naša, dobiju besplatne udžbenike, poput dece iz Beograda i nekih drugih Gradova i opština, niko nije želeo da čuje. Tome nema mesta na Skupštini. To je za neku drugu decu. Ova naša nisu dostojna.
Nažalost.