Izvor: RTV/Foto: Pixabay

Ukoliko vašem vozilu ističe registracija, važno je da znate da bez obzira na to što je vanredno stanje, u obavezi ste da je produžite, saopštili su u auto moto savezu Srbije. To podrazumeva i da je potrebno da odradite tehnički pregled vozila. Kada govorimo o obavezama vozača, april je doneo i onu sa zamenom zimskih guma.

Ako još niste zamenili zimske gume letnjim vreme je da razmislite o tome. Habanje zimskih pneumatika na vrelom asfalatu i duži zaustavni put prilikom naglog kočenja mogu dovesti do opasnosti u saobraćaju.

Šare na zimskim gumama su najmanje pet milimetara dubine, moraju imati veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama nižim od nule.

Sa druge strane, na toplom vremenu to je kontraproduktivno jer kako se guma okreće, blokovi su pritisnuti na podlogu i gume se više zagrevaju i brže uništavaju.

Ako već posedujete letnje pneumatike, koje ste uskladištili prethodne jeseni, poželjno je da prekontrolišete njihovo stanje, da proverite da li su možda oštećeni i kolika je dubina šare.