Izvor: RTV/Foto: Pixabay

Уколико вашем возилу истиче регистрација, важно је да знате да без обзира на то што је ванредно стање, у обавези сте да је продужите, саопштили су у ауто мото савезу Србије. То подразумева и да је потребно да одрадите технички преглед возила. Када говоримо о обавезама возача, април је донео и ону са заменом зимских гума.

Ако још нисте заменили зимске гуме летњим време је да размислите о томе. Хабање зимских пнеуматика на врелом асфалату и дужи зауставни пут приликом наглог кочења могу довести до опасности у саобраћају.

Шаре на зимским гумама су најмање пет милиметара дубине, морају имати велики број блокова газећег слоја и ситних ламела да би добиле еластичност на температурама нижим од нуле.

Са друге стране, на топлом времену то је контрапродуктивно јер како се гума окреће, блокови су притиснути на подлогу и гуме се више загревају и брже уништавају.

Ако већ поседујете летње пнеуматике, које сте ускладиштили претходне јесени, пожељно је да преконтролишете њихово стање, да проверите да ли су можда оштећени и колика је дубина шаре.