Opštinski štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište na I vanrednoj sednici doneo je Naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave otkrivanja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja u Republici Srbiji.

Foto: Pixabay/Peggychoucair

Nalaže se autoprevoznik „Ivić Vojkan“, preduzetnik sa sedištem u Sirakovu, PIB102322804, matični broj 55581339 da iskopa jamu dimenzije 3x3x2 metra za ukopavanje leševa uginulih i eutanaziranih svinja na delu kat. parc. 5513 KO Sirakovo voćnjak 3 klase vlanika Milanović Ž. Ljubiše iz Sirakova potez „Močilo“ u opštini Veliko Gradište

Pokopavanje leševa uginulih i eutanaziranih svinja izvršiti sa minimalnom debljinom zemljišta iznad leševa 0.5 metara.

Zabranjuje se organizovanje stočnih pijaca na teritoriji opštine Veliko Gradište zbog pojave zarazne bolesti životinja – Afričke kuge svinja.

Nalaže se vlasnicima farmi i vlasnicima svinja na teritoriji opštine Veliko Gradište da se moraju pridržavati mera koja je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu – Braničevski upravni okrug broj: 323-02-00734/2021-05/60 od 31.12.2021. god.

Nalaže se Odeljenju za društvene delatnosti i zajedničke poslove da u naseljima: Kurjače, Majilovac, Sirakovo, Pečanica, Desine, Đurakovo, Popovac, Topolovnik, Kisiljevo, Biskuplje, Zatonje, Ostrovo i Ram da na vidnim mestima istakne obaveštenje o pojavi i merama zaštite od zarazne bolesti kod životinja – afričke svinjske kuge i obaveštenje o naređenim merama Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Veliko Gradište.