Govoreći o novoj meri – zabrani okupljanja više od pet ljudi na otvorenom i zatvorenom, članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je objasnila da se to odnosi na okupljanja na javnim manifestacijama – na različitim vrstama proslava, kongresa, seminara kada su pitanju zatvoreni prostori, a da se ne odnosi se na školsku i radnu sredinu.

Pixabay

„Naravno u takvim sredinama postoji obaveza da se obezebedi 4m2 po osobi u prostoriji, da je udaljenost dva metra“, kaže.

Kada su pitanju kulturne manifestacije, tu je zadržano za pozorište i bioskope do 500 ljudi, ali i tu je propisano na svakom koraku kako treba da se ponaša. Do sada se pokazalo da besprekorno funkcioniše iako je duži period za ulazak u salu i izlazak, sve vreme se nosi maska, jeste procedra koja zahteva strepljenje, navodi Kisić Tepavčević.

„Autobusi ne spadaju u mesta na kojima je propisana zabrana okupljanja do pet ljudi. Oni jesu mesta gde je moguće dalje prenošenje virus i zato stalno treba da utičemo jedni na druge ako se ne nose maske“, navela je ona.

Ukoliko ste i kod nas situacija bude osdvijala kao što je slučaj u zemljama u okruženju, razmišljaće se i razmišlja se o potencijalnim novim merama ili adaptiranju nekih uvedenih. Pričalo se i skraćivanju radnog vremena – to što neki objekat radi do 23 časa ne znači da tamo treba da idemo često i da ostanemo baš do 23h, kaže epidemiloškinja.

Autor: N1