Sicilijanske vlasti odlučile su da svakom mladom paru koji odluči da se venča na Siciliji poklone 3.000 EUR, pišu italijanski mediji.

Ilustracija/Pixabay

Za finansiranje, lokalne vlasti su odvojile 3,5 mil EUR a smatraju da bi taj podsticaj mogao da generiše 40 do 50 mil EUR.

Ponuda važi do 31. jula naredne godine. Sicilija sa svojim baroknim palatama i vilama, srednjevekovnim crkvama i prekrasnom prirordom je privlačno mjesto za ceremonije.

Najpoznatije vjenčanje, koje je obavljeno na ostrvu, je ono iz filma Kum, u kojem se sin mafijaškog kuma vjenčava lokalnom ljepoticom.

Ovo filmsko venčanje lansiralo je Siciliju kao jedno od veoma cenjenih mesta za obavljanje svadbenih svečanosti, i podstaklo je formiranje niza malih porodičnih firmi koje su se bavile pripremom i organizovanjem svadbarskih svečanosti.

Do pandemije Kovida-19 najbrojniji mladenci i svatovi bili su iz Amerike i Japana, ali je karantin gotovo sasvima ukinuo djelatnost koja je donosila godišnji prihod od 50 mil EUR.

Posledice krize trpe ne samo firme koje organizuju venčanja već niz pratećih delatnosti kao što je ketering, fotografske usluge, konobari, hoteli, štamparije, a na gubitku su i mjesta koja su iznajmljivana za svadbe ne samo prekrasne sicilijanske barokne vile i palate, već i muzeji, manastiri, sve je to živelo od vjenčanja, delatnosti koja je u vreme koronavirusa zamrla.

Autor: eKapija