Osnivači Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, koji su zahvaljujući međunarodnim donatorima obezbedili jednokratnu novčanu pomoć za 150 kolega, pokrenuli su onlajn kampanju za prikupljanje sredstava za bar još 20 kulturnih radnika/ca kojima je u vreme pandemije korona virusa osporeno pravo na rad i ugrožena egzistencija.

SEEcult.org

Crowdfunding kampanja, u saradnji sa platformom donacije.rs, pokrenuta je u nastavku aktivnosti pokrenutih u okviru Fonda solidarnosti kao odgovor na aktuelnu pandemijsku krizu u kojoj je veliki broj kulturnih radnika/ca ostao bez posla i sredstava za život, ali i kao odgovor na nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć različitim kategorijama kulturnih radnika i radnica.

Osnivači Fonda solidarnosti – Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija, Stanica – Servis za savremeni ples, Bazaart i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, dobili su više od hiljadu zahteva za jednokratnu pomoć, a zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, obezbedili su već po 30.000 dinara za 150 umetnika/ca i kulturnih radnika/ca koji su ostali bez većeg dela ili svih prihoda u kriznom periodu, a nisu obuhvaćeni merama Vlade Srbije i ostalih državnih organa.

Cilj nove kampanje je da se obezbedi pomoć za bar još 20 kulturnih radnika/ca kojima je osporeno pravo na rad, pa samim tim ugrožena egzistencija, kao i egzistencija njihovih porodica.

Osnivači Fonda solidarnosti pozivaju građane, pojedince, grupe i pravna lica, da doniraju sredstva koja će biti upotrebljena za tu namenu, a kako su istakli, iznos je manje važan od spremnosti na solidarnost.

Sredstva je moguće donirati preko sajta donacije.rs, preko žiro računa Asocijacija NKSS (za Fond solidarnosti): Komercijalna banka, broj 205-351975-08, a donacije od 200 dinara preko SMS poruke na broj 7300.

Fond solidarnosti namenjen je svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava.

Za korišćenje sredstava Fonda solidarnosti mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača, a prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Osnivači Fonda solidarnosti posebno žele da pomognu kulturnim radnicima/ama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja.

Autor: SEEcult.org