Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić dodelio je ugovore srednjim školama koje su koje su dobile sredstva za unapređenje rada učeničkih zadruga.

Foto: mpn.gov.rs

On je rekao da je ove godine sredstva dobilo 11 srednjih škola, a ukupno je izdvojeno 4 miliona dinara.

Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine uspeli da obezbedimo sredstva za podršku učeničkim zadrugama, koje su važan deo obrazovno-vaspitnog rada u školama. Učeničke zadruge podstiču inovativnost, razvijaju radne navike i preduzetničke sposobosti učenika, a jačaju i samopouzdanje i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima.“, rekao je ministar.

Dodeljena finansijska sredstva škole, odnosno učeničke zadruge, iskoristiće za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga.

Moram da pohvalim škole koje su osmislile različite projekte, navešću samo neke među kojima su proizvodnja i distribucija meda, izrada dekorativnih predmeta, prerada voća i povrća, sušenje lekovitog bilja, proizvodnja i prodaja hrane“, rekao je on.

On je dodao da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da podržava rad učeničkih zadruga u osnovnim i srednjim školama.

Na javnom pozivu sredstva su dobili: Srednja škola „Dobrica Erić“ iz Knića, Osnovna i srednja škola „9.maj“ iz Zrenjanina, Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ iz Sombora, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca, Škola sa domom učenika za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“ iz Jagodine, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca, Srednja škola „Sveti Trifun“ sa domom učenika iz Aleksandrovca, Tehnička škola iz Valjeva, Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“ iz Pančeva, Građevinska tehnička škola „Neimar“ iz Niša.

Izvor: mpn.gov.rs