Извор: Н1

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се уводи забрана кретања од 13 сати у суботу до понедељка до пет ујутро. Једино не важи за пензионере који имају могућност да изађу у продавнице од 4 до 7х у недељу, рекао је и додао да би ипак волели да их мање виде него прошле недеље. Додао је да не може више од двоје људи да се окупи на једном истом месту. Трећа мера је олакшавајућа – и важи од суботе увече – од 23х до 01х у распону од 200 метара од пребивалишта биће дозвољена шетња љубимаца.

Обраћајући се јавности након седнице Kризног штаба, Вучић је рекао да су данас анализирали утицај мера и онога што су урадили. Kонсултовали смо се с којим мерама да идемо и донели смо неке закључке – да део мера морамо да пооштримо, део да олакшамо, навео је.

Вучић је рекао да у наредна 72 сата очекују убрзање у броју заражених, а да је за очекивати и повећање броја смртних случајева, имајући у виду број људи на респираторима. Навео је да је 81 човек на респираторима.

Нажалост, данас смо изгубили троје људи, подсетио је. Оно што смо приметили као правилност последњих дана, када је појачано тестирање, је да већи број позитивних долази из Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева, навео је.

Вучић је рекао да је разговарао са председником Русије Владимиром Путином и да ће сутра доћи Иљушин у 11х са докторима, њиховом опремом и медикаментима у помоћ и да ће послати исти пакет као за Италију.

Рекао је да је имао добар разговор са председником Француске Емануелом Макроном који је рекао да је уз српски народ.

Од 8. или 9. априла имаћемо пуну производњу маски овде, стижу нам машине из Kине, додао је.